Februari 2020

NAUTISCH NIEUWS, februari 2020


Klipperaak Hollandia in collectie
Museumhaven Willemsoord is weer een uniek nautisch monument rijker. Het is de bijna 28 meter lange en 5 meter brede klipperaak Hollandia van David Drent. Het in 1912 door Scheepswerf De Goede uit Zwartsluis opgeleverde schip heeft tot 1975 als vrachtvaarder dienst gedaan. Vervolgens heeft de Hollandia jarenlang vanuit Hellevoetsluis en vanaf 2019 vanuit Flensburg in Duitsland in de chartervaart geopereerd. De klipperaak heeft een 120 pk sterke DAF 615 als hoofdmotor en ligt afgemeerd in het werfkanaal.

Stoomsleepboot Y 8122 uitgerust met AIS
Net als eerder de motorsleepboot Dombo Y 8017 heeft nu ook de stoomsleepboot Y 8122 een automatisch identificatie systeem (AIS) aan boord. Het systeem van het fabrikaat Saab is geleverd door Radio Holland en vrijwilligers van de Stichting Y 8122 hebben het apparaat met toebehoren zelf aan boord geïnstalleerd.


Bomenzaagmachine krijgt meer armslag
Van de al eerder aangeschafte bomenzaagmachine is het railsysteem verder uitgebreid. Met de in de Medemblikkerloods opgestelde machine kunnen bomen met een diameter van 60 centimeter tot planken worden verzaagd.
Foto: Ruurd Eijzinga ©

Bootbruggetje terug bij Stoom

Het kleine bruggetje over het werfkanaal bij restaurant Stoom is deze maand weer op haar oude plek teruggeplaatst (foto 1). Na een eerder ongeval met een passant was het bruggetje weggehaald. Verder zijn even verderop tussen de Pinas en de plintbebouwing hekken geplaatst (foto 2). Deze gaan ’s nachts dicht om het horecapubliek weg te houden van de schepen en het werfkanaal.


Traditionele Schepen Beurs eens zo groot

Dit jaar wordt van 13 t/m 15 november alweer voor de vijfde keer de Traditionele Schepen Beurs op het Willemsoordcomplex gehouden. Deze jubileumeditie wordt eens zo groot. Naast in de Medemblikkerloods zal het evenement zich ook de stadshal van Theater Kampanje gaan manifesteren, waar de standhouders een plek krijgen. In de voormalige Mastenmakersloods (Gebouw 66) vindt op zaterdag 14 en zondag 15 november een historische scheepsmarkt plaats en worden er verder ook boten en foodtrucks opgesteld.


Houten Boot Festival op herhaling

Van 3 t/m 5 juli wordt op het Willemsoordcomplex voor de tweede achtereenvolgende keer het zogeheten Dutch Wooden Boat Festival (Houten Boot Festival) gehouden. Het middelpunt van het festival is opnieuw in de voormalige Mastenmakersloods (Gebouw 66) en de naastgelegen Medemblikkerloods waarin de Scheepstimmerwerf en de Bootbouwschool zijn gevestigd. In Museumhaven Willemsoord zullen ook nu weer tal van bijzondere houten boten worden afgemeerd. Modelbouwers doen ook mee aan het evenement dat net als vorig jaar aan de Jutterhavendagen wordt gekoppeld.

Jaarvergadering Vereniging Stoomvaart in Den Helder

De Vereniging Stoomvaart heeft op zaterdag 15 februari in het Schipperscafé haar jaarvergadering gehouden. De bijeenkomst, georganiseerd door de Stichting Y 8122, telde 65 deelnemers die ook in de gelegenheid werden gesteld om onze stoomsleepboten Y 8122 en Noordzee te bezoeken. De jaarvergadering werd gesponsord door Willemsoord BV, Stichting Helder Licht en Stichting Museumhaven Willemsoord.


Slaapschip Actief in museumhaven

De laatste dagen van februari heeft de prachtige tweemastklipper Actief uit Medemblik als slaapschip naast de Stortemelk aan de Boerenverdrietsteiger afgemeerd gelegen. Het 36 meter lange vaartuig is in 1899 als vrachtschip van stapel gelopen en in 1990 omgebouwd tot passagiersvaartuig. De Actief opereert onder de vlag van Historische Zeilvaart Harlingen en maakt zeiltochten over de Waddenzee en het IJsselmeer.


Renovatie Stad Amsterdam loopt uit

De door Damen Shipyards Den Helder uitgevoerde renovatie van de clipper Stad Amsterdam duurt anderhalve maand langer dan gepland. Gedacht werd de klus in dok 2 in vijf maanden te kunnen klaren, maar onverwachte tegenslagen gooiden roet in het eten. Op de foto wordt rond Gebouw 72 hard gewerkt aan mastdelen, ra’s en tuigage.

Delegatie galjas Marieje op bezoek
Op zaterdag 29 februari heeft de Stichting Museumhaven Willemsoord schippers, bestuursleden en commissieleden van de galjas Marieje op bezoek gehad. Deze voormalige Deense houten vrachtvaarder uit 1898 wordt in verenigingsverband door heel enthousiaste vrijwilligers als nautisch monument in de vaart gehouden. Op het programma stonden presentaties en rondleidingen over de museumhaven. Hierbij werd het nodige verteld over de aanwezige restauratiefaciliteiten, met de nadruk op de Scheepstimmerwerf in de Medemblikkerloods. Het uit twintig personen bestaande gezelschap werd ontvangen door Michiel Tegelberg, Dirk Bruin, Bert van Baar, Paul Schaap en Marja Timmers. Foto: Vereniging Marieje ©
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld