12-3-2020 – Weer Houten Boten Festival op Willemsoord

PERSBERICHT – 12 maart 2020

DEN HELDER – Er komt een tweede editie van het Houten Boten Festival in Den Helder en ook deze keer weer gekoppeld aan de Jutterhavendagen. En als het aan organisator en bootbouwer Bert van Baar ligt, wordt deze editie groter van opzet. Het evenement wordt dit jaar gehouden van 3 tot en met 5 juli op de voormalige Rijkswerf Willemsoord.

“Eigenlijk was vorig jaar de eerste editie een soort try-out”, stelt Bert van Baar. “maar het werd zo’n succes dat al snel het besluit viel om dit jaar op herhaling te gaan. Het kloppend hart vormen ook dit weer de Mastenmakersloods uit 1825 (Gebouw 66) en de naastgelegen Medemblikkerloods, waarin de Scheepstimmerwerf en de Bootbouwschool zijn gevestigd. Wel verwacht ik deze keer veel meer prachtige houten schepen in de Museumhaven Willemsoord. De eerste hebben zich reeds aangemeld. Verder wordt opnieuw een Amateur BootBouw Award (ABBA) uitgereikt. Dit jaar mogen hier ook studenten en cursisten bootbouw aan meedoen. Daarnaast wil ik een mini-ABBA organiseren voor de mooiste houten scheepsmodellen. Hierover voer ik op dit moment overleg met verschillende modelbouwers. Er komt een programma met mooie presentaties en demonstraties. Niet alleen over het ontwerpen en bouwen van houten boten, maar ook over bijvoorbeeld de historie van boten, bijzondere reizen en materiaalgebruik.”

Op de planning staan verder een maritieme rommelmarkt, een demonstratie houtbewerken en een fotowedstrijd. Net als vorig jaar gaat het evenement op 3 juli gelijktijdig van start met de Helderse Botterrace. Deze zeilwedstrijd wordt dit jaar voor de elfde keer op het Marsdiep, dus open zeewater, gehouden en zal weer veel van de stuurmanskunst van de bemanningen van de deelnemende schepen vergen. Net als in 2019 is het Houten Boot Festival gekoppeld aan de Jutterhavendagen die voor de zaterdag en zondag op de agenda staan. Op die dagen is er van alles te zien en beleven op de kades van het monumentale voormalige werfcomplex, waaronder straattheater, demonstraties oude ambachten, muziekoptredens of diverse tentjes waar gewoon een lekker visje kan worden gegeten. Als het aan Bert van Baar ligt, wordt het festival een jaarlijks terugkerend evenement dat prima past in de monumentale maritieme entourage die het Willemsoordcomplex biedt. Het festival is eigenlijk een ode aan de eeuwenoude houten bootbouwtraditie die altijd een grote boost heeft gegeven aan de economische ontwikkeling van ons land.

Festivalorganisator Bert van Baar. (Foto: Paul Schaap)