April 2021

NAUTISCH NIEUWS, april 2021

Frouke droog op helling
Om een nieuwe bunkoeler te kunnen installeren (foto 1), is de tjalk Frouke op 2 april drooggezet op de helling van de museumhaven (foto 2). Om in de romp van het vaartuig alles goed te kunnen aansluiten, heeft Peter Jonas eerst het nodige snij- en laswerk moeten uitvoeren. Verder is door de eigenaren van de tjalk van de gelegenheid gebruik gemaakt om onderhoud te plegen aan het onderwaterschip en de schroefas.

Foto 1
Foto 2

Eerste asverstrooiingen uitgevoerd
Zowel met de reddingboot Dorus Rijkers als de motorsleepboot Dombo Y 8017 zijn deze maand weer voor asverstrooiingen op het Marsdiep en de Noordzee in actie gekomen. Het spits is op 3 april door de Dombo afgebeten. De Dorus Rijkers is op 18 april voor de eerste keer uitgevaren en heeft op 24 april een dubbele asverstrooiing verzorgd.

Foto: Sabine Fox ©

Tres Hombres terug in Nederland
Op zondag 11 april is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping, na wederom een geslaagde trans-Atlantische oversteek, in Amsterdam aangekomen. Geladen met streekproducten uit het Caribische gebied, waaronder cacaobonen, olijfolie, koffie en uiteraard de beroemde Tres Hombres rum. Tijdens de zeereis zijn onder andere de Azoren, Martinique, Barbados en de Dominicaanse Republiek aangedaan.

Morgenster zeilt met scholieren
Op vrijdag 16 april is de Morgenster gestart met het maken van vaartochten met leerlingen van Scholen aan Zee. De op het Marsdiep bijna volledig onder zeil varende brik trok die dag veel bekijks vanaf de Helderse zeedijk (foto 1). Eerder die week was de Morgenster ook al met gehesen zeilen in de museumhaven gespot, waarvan het Helders Nieuwsblad een mooie foto heeft geplaatst (foto 2).

Charterschepen aan steiger museumhaven
Deze maand heerste er nog steeds grote drukte aan de afbouwkade en de in het verlengde hiervan liggende steiger. Door iedereen werd hard gewerkt om de charterschepen gereed te maken voor het komende vaarseizoen. Op de foto aan de steiger links de Friese maatkast Ideaal uit 1926, rechts de klipper Actief uit 1899 en daarachter de schoener Stortemelk.

Foto: Joost Verspuij ©

Dombo krijgt nieuwe zonnetent
Door vrijwilligers van de Stichting Y 8122 is deze maand een ondersteuningsconstructie gemaakt voor de nieuwe zonnetent die over het achterschip van de motorsleepboot Dombo Y8017 zal worden gespannen. De zonnetent, die passagiers ook bescherming tegen de regen biedt, wordt gemaakt door De Schieman uit Den Helder.

Castor in museumhaven
Deze maand heeft de paviljoentjalk Castor enige tijd in de Museumhaven gebivakkeerd. De bijna 18 meter lange stalen boltjalk is in 1898 gebouwd en heeft jarenlang met turf gevaren. In 1980 is de tjalk omgebouwd voor de recreatievaart. De Castor is thans te koop.

Uitbreiding Medemblikkerloods van start
Deze maand is aannemingsbedrijf L. v.d. Wal gestart met de eerder aangekondigde uitbreiding richting maritieme binnenhaven van de Medemblikkerloods. Na het verwijderen van de bestrating is eerst een nieuwe fundatie aangebracht en zijn voorbereidingen getroffen voor het storten van de vloer. Verder is de bestaande achterwand van de loods weggehaald en is in de houtwerkplaats en de aangrenzende hal een noodwand geplaatst.

Dutch Wooden Boat Festival verplaatst
Omdat er ten aanzien van Covid-19 nog veel onduidelijkheid is omtrent versoepelingen heeft het organisatiecomité van het Dutch Wooden Boat Festival besloten het evenement van begin juli te verplaatsen naar 3 tot en met 5 september dit jaar. Ofwel van het begin naar het einde van het zomerseizoen. Voor deelname aan het festival hebben zich volgens Bert van Baar al flink wat boten, waaronder diverse botters en aken, aangemeld. Plan is om ook nu weer een Botterrace op het Marsdiep te houden. De toegang tot het festival is voor zowel schepen als bezoekers gratis.
Meer informatie: dutchwoodenboatfestival.nl

Feestelijk versierde museumhaven
Op Koningsdag zijn bijna alle museale schepen gepavoiseerd. Stichting Museumhaven Willemsoord heeft speciaal voor dit evenement veertig pavoiseerlijnen met elk een lengte van 12 meter beschikbaar gesteld. Ook zijn op veel schepen eigen vlaggen en wimpels uitgehangen. Al met al weer een lust voor het oog.

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld