Maart 2021

NAUTISCH NIEUWS, maart 2021

Schepen gereed voor vaarseizoen
Met name aan de afbouw- c.q. reparatiekade van Museumhaven Willemsoord is de afgelopen maanden hard gewerkt aan onze zeilcharterschepen. Dit om ze goed voor te bereiden op hun nieuwe vaarseizoen. Vooral aan de zeilbrik Morgenster is veel werk verzet aan tuigage en reddingsmiddelen. Ook is aan dit schip het nodige schilderwerk verricht (foto 1). Op foto 2 v.l.n.r. de Arkona, Ideaal, Morgenster en Tecla (foto 2).

Foto 1
Foto 2
Foto: Ruurd Eijzinga ©

 Helling nog steeds in trek
De helling van de museumhaven is de eerste helft van maart volledig bezet geweest. De eerste tien dagen door de klipper Emanuel en aansluitend een week door de Groninger tjalk Dageraad. Op de foto wordt de tjalk onder het toeziend oog van Arie Schoonbergen de helling opgetrokken.
Aan beide schepen is conserveringswerk aan de romp uitgevoerd.

Foto: Sjaak Vrieling ©

Boek lichtschip nu ook in het Duits
Deze maand is het eerder in het Nederlands geschreven boek over het lichtschip Texel onder de titel ‘Der Schiffs Koch’ ook in het  Duits verschenen. Via een livestream is auteur Mathijs Deen vanaf de brug van het lichtschip geïnterviewd voor het programma Literatur Lounge im Haus am Dom van de Hessischer Rundfunk. Aansluitend heeft de auteur aan boord nog enkele boeken gesigneerd.
Deze kunnen door kijkers van het programma bij een bezoek aan het lichtschip worden opgehaald.

Houten Boot Festival in juli?
Het zal er om spannen, maar als het aan organisator Bert van Baar ligt wordt van 2 t/m 4 juli dit jaar in Museumhaven Willemsoord de tweede editie van het Dutch Wooden Boat Festival gehouden. De inschrijving voor deelname is al van start gegaan. Net als in 2019 bij de eerste editie is de toegang voor zowel schepen als bezoekers gratis. Er wordt ook weer een tweedehandsmarkt georganiseerd, waarvan de opbrengst voor een goed doel is bestemd. Dit keer is dat het Sail Cargo project in Costa Rica. Meer informatie: info@dutchwoordenboatfestival.nl

Dombo kampt met natte lontjes
Net als op de grote zeilcharterschepen is ook op onze kleinere vaartuigen, waaronder slepers, botters, tjalken en reddingboten, hard gewerkt om ze weer volledig operationeel te krijgen voor het komende vaarseizoen. Een aantal van hen zijn al voor asverstrooiingen geboekt. Wat de Dombo Y 8017 betreft, kostte het enige moeite om de sleper weer aan de praat te krijgen. Maar uiteindelijk bleken vochtige lontjes hiervoor verantwoordelijk. Nieuwe droge lontjes er in en het probleem was uit de wereld.

Thalassa even op bezoek
In het weekeinde van 20 en 21 maart is de haven van Den Helder aangedaan door de driemaster Thalassa uit Harlingen. Geen onbekende want dit mooie zeilschip is de in 1995 in de vaart gebrachte voormalige viskotter Relinquenda HD99 van Rederij Zijlstra. Nadat dit vissersschip vier jaar later op het Marsdiep was  gezonken, werd het na te zijn gelicht omgebouwd tot zeilchartervaartuig.

Foto: Sjaak Mooij ©

Brandweer oefent op lichtschip
Twee ploegen van de Helderse beroepsbrandweer hebben enkele dagen intensief geoefend aan boord van het lichtschip Texel. Beide ploegen bestonden uit dertien mensen. Brandweeroefeningen worden vaker gehouden op schepen die in Museumhaven Willemsoord liggen afgemeerd. Eerder is dit ook al gebeurd aan boord van de mijnenveger Hoogeveen.

Verbouw Medemblikkerloods van start
Eind maart is alles in gereedheid gebracht om de Medemblikkerloods in het Nautisch Kwartier in de volle breedte een flink stuk richting waterkant uit te breiden. Naast meer armslag voor de scheepstimmerwerf en de opslagfaciliteiten ontstaat zo ook een extra zolderruimte voor het maken van zeilen. Het uitbreidingswerk wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf L. v.d. Wal en Zn.

Antilope weer terug in museumhaven
De tjalk Antilope ligt weer in Den Helder, na te zijn overgevaren vanuit haar voormalige ligplaats in Woerden. Voordat Josepha Kempl de Antilope aankocht, heeft de tjalk al jaren deel uitgemaakt van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord. De nieuwe eigenaar kwam hierna vanuit Woerden regelmatig naar Den Helder terug en is nu van plan om met haar schip hier te blijven.

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld