05-07-2021-100-ste schip op helling Museumhaven Willemsoord

PERSBERICHT – 5 juli 2021

DEN HELDER – Een nieuwe mijlpaal is op maandag 5 juli bereikt met het droogzetten op de helling van de houten Westwalbotter Vrouwe Elisabeth RD 28 die deel uitmaakt van de unieke schepencollectie van Museumhaven Willemsoord in Den Helder. De 112 jaar oude botter heeft al vanaf begin jaren negentig van de vorige eeuw een vaste ligplaats in het Nautisch Kwartier van de voormalige Rijkswerf Willemsoord. Het vissersvaartuig wordt onderhouden en geëxploiteerd door vrijwilligers van de Stichting Helderse Botters.

Om de houten romp regelmatig te kunnen inspecteren en schoonmaken moet de Ransdorp 28 om de paar jaar worden drooggezet. Groot voordeel is dat Museumhaven Willemsoord hiervoor gebruik kan maken van een eigen helling. Deze is in 2011 geschikt gemaakt om zogeheten nautische monumenten voor inspectie, onderhoud, reparatie of restauratie droog te zetten. Dan zorgen twee hellingwagens en een zware lier ervoor dat het schip op het droge wordt getrokken. “De eerste jaren na de hernieuwde ingebruikname van de helling gebeurde dit maar een paar keer per jaar”, zegt vrijwilliger Paul Schaap. “Maar inmiddels heeft de museumhaven met haar droogzetfaciliteiten en goed geoutilleerde werkplaatsen zowel lokaal als nationaal grote bekendheid gekregen. En naarmate er meer kennis aangaande het onderhouden, repareren en restaureren van museale schepen kon worden vergaard, nam de belangstelling alleen maar verder toe.”

Het eerste schip dat in 2011 op de helling werd getrokken, was de Lemsteraak LE 74 ‘t Kan Verkeren. Vijf jaar later volgde nummer 25, de tjalk Antilope, en in 2018 meldde de kraak Disponibel zich als nummer 50. Dat was overigens een topjaar want toen hebben er maar liefst 23 schepen op de helling gestaan. Als nummer 75 stond vorig jaar april de klipperaak Hollandia op de helling en nu, iets meer dan een jaar later is nummer 100 al een feit. Een absolute mijlpaal voor de museumhaven en de ook geheel uit vrijwilligers bestaande hellingploeg.

De RD 28 wordt als honderdste schip de helling opgetrokken. (Foto: Paul Schaap)