Juli 2021

NAUTISCH NIEUWS, juli 2021

100-ste schip op helling
Na de tewaterlating van de botter HD 2 is maandag 5 juli een nieuwe mijlpaal bereikt met het droogzetten van het 100-ste nautische monument op de helling sinds deze in 2011 in gebruik is genomen. De eer viel te beurt aan de Westwalbotter Vrouwe Elisabeth RD 28, waaraan net als bij de HD 2 een onderhouds- en reparatiebeurt moest worden uitgevoerd. Het in 1909 gebouwde houten vissersvaartuig RD 28 verkeert ondanks haar hoge leeftijd nog in een puike conditie.

Masten botters opgeknapt
Voordat de botters HD 2 en RD 28 de helling op gingen, werden de masten verwijderd om in de Medemblikkerloods onderhoud te krijgen. Toen dit laatste was gebeurd, werden de masten op de afbouwkade neergelegd om weer aan boord te kunnen worden teruggeplaatst.

Asverstrooiing Martin de Wolf
Met de vlag halfstok verliet de motorreddingboot Dorus Rijkers dinsdag 13 juli de museumhaven voor een asverstrooiing buitengaats. Deze keer een plechtigheid met een apart tintje  omdat het de asverstrooiing betrof van Martin de Wolf, de recent overleden penningmeester van de Stichting Motorreddingboot Dorus Rijkers (1923). De Dorus Rijkers werd op haar droeve tocht begeleid door de motorreddingboot De Zeemanspot. Beide boten maken deel uit van het Helders Historische Reddingboten Collectief.

Nieuwe zonnetent voor Dombo
Nadat in april vrijwilligers van de Stichting Y 8122 al een nieuw ondersteuningsframe hadden gemaakt op het achterdek van de motorsleepboot Dombo Y 8017, kon hierop deze maand een gloednieuwe zonnetent worden bevestigd. Dit laatste gebeurde met behulp van een speciale bevestigingsmethode. De zonnetent is geproduceerd door Scheepstuigerij De Schieman uit Den Helder.

Mast stoomsleper Y 8122 gerepareerd
Met een speciaal hiervoor gemaakte draaibank is een nieuw mastdeel geconstrueerd, waarmee de houten mast van de stoomsleepboot Y 8122 kon worden worden gerepareerd. Het werk is geheel door vrijwilligers van de Stichting Y 8122 uitgevoerd.

Zeilbootje met trailer verloot
Nadat alle loten waren verkocht, kon zaterdag 24 juli de trekking plaatsvinden van de verloting van het zeilbootje met trailer dat hiervoor beschikbaar was gesteld. De trekking werd in het Schipperscafé uitgevoerd door Maaike van der Sluis, met assistentie van initiatiefnemer van de verloting, bootbouwer Bert van Baar. Als winnaar kwam de naam van Cok Hogervorst uit de tas. Normaal gesproken wordt de verloting gehouden tijdens het Dutch Wooden Boat Festival.

Schilderwerk aan Barend van Spreekens
In de Medemblikkerloods wordt al maanden gewerkt aan de omvangrijke restauratie van de monumentale houten strandreddingboot Barend van Spreekens. Inwendig was de restauratie al zover gevorderd dat aan het schilderen kon worden begonnen.

Zitbankjes als nieuw
De nodig aan onderhoud toe zijnde zitbankjes voor het Schipperscafé zijn deze maand flink onder handen genomen door bootbouwer Bert van Baar. Op de laatste dag van juli zijn beide bankjes, voorzien van nieuw duurzaam hout, weer door hem op hun vertrouwde plekjes teruggeplaatst.

Duikvaartuig Nautilus op bezoek
Op de laatste dag van deze maand arriveerde het voormalige marineduikvaartuig Nautilus A 849 in Museumhaven Willemsoord. Afgemeerd werd aan de Flaneerkade. Eigenaar van het 24 meter lange vaartuig is Binnert Rauwerda, die de Nautilus onlangs van zijn vader heeft overgenomen. Het duikvaartuig is in 1965 in dienst gesteld en in 1994 door de Koninklijke Marine afgestoten. Het vaartuig blijft de gehele maand augustus in de museumhaven. 

Medemblikkerloods wind- en waterdicht
Ook in de maand juli is door medewerkers van aannemingsbedrijf Van der Wal hard gewerkt aan de verlenging van de Medemblikkerloods. Vlak voordat zij met bouwvak zijn gegaan, was de loods nagenoeg wind- en waterdicht is. Wordt vervolgd.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld