Juli 2016

NAUTISCH NIEUWS, juli 2016

juli2016_UK 53
Noordzeebotter UK 53 terug in museumhaven
Een vaartochtje naar Amsterdam met de Noordzeebotter UK 53 Lola nam iets meer tijd in beslag dan verwacht omdat een defect aan de hoofdmotor eerst moest gerepareerd. Begin juli kon de botter echter weer terugkeren naar Museumhaven Willemsoord, waar de verdere restauratie van het vaartuig ter hand werd genomen.
juli2016_bonaire
Sponsorborden bij Bonaire

Een mooie blijk van waardering voor de steun die wordt gegeven aan de restauratie zijn de sponsorborden bij de valreep van het in Dok 1 geplaatste schroefstoomschip Bonaire. Gezien hun prominente plek kunnen deze borden niet over het hoofd worden gezien. Als vluchtroute heeft de Bonaire overigens sinds kort aan de andere zijde van het dok ook een valreep.
juli2016_wegbewijzeringsborden
Wegbewijzeringsborden geplaatst

Er is lang gesproken over de nieuwe wegbewijzeringsborden op het Willemsoordcomplex, maar nu zijn ze dan toch geplaatst. Opvallende borden met duidelijk leesbare teksten die de bezoekers direct verwijzen naar de locaties die zij willen bezoeken. Op de foto het bord bij dok 2.
juli2016_boerenverdriet
Veel activiteit in Boerenverdriet

Hoewel de doorvaart in het Boerenverdriet is gestremd, gaan de voorbereidingen voor de aanleg van de nieuwe keersluis gewoon door. Zo zijn de damwanden in de vaarweg en rond de landhoofden geslagen en is er het nodige baggerwerk uitgevoerd.
juli2016_TX 33
Oude bekende in Natte Dok

Op woensdag 20 juli is de blazer TX 33 Poolster in het Natte Dok op het Willemsoordcomplex gespot. De blazer heeft in de periode 2003-2005 in de hal van Gebouw 73 drooggestaan. Hier werd gestart met de restauratie die later in Makkum zou worden afgerond. De Texelse blazer is in 1918 in opdracht van visser Cornelis Drijver bij werf De Hoop van Ulbe Zwolsman in Workum gebouwd en is nu eigendom van de Stichting Behoud Blazer.
juli2016_antilope1 juli2016_antilope2
Oplevering Antilope bijna rond
Anne Dekinga en Anita Koolhaas hebben ook in de maand juli veel werk verzet om hun tjalk Antilope (foto 1) spic en span te kunnen opleveren aan de nieuwe eigenaresse. Op de foto, genomen op de afbouw/reparatiekade, bekijken beiden het resultaat van hun noeste arbeid (foto 2).
juli2016_leprechaun
Op reis met postjacht Leprechaun

Na een gedegen voorbereiding zijn Jorne Langelaan en zijn vriendin Elise Kossen eind juli met hun postjacht Leprechaun uit Museumhaven Willemsoord vertrokken. Plan is om de Noordzee over te steken en een tocht naar Schotland en Ierland te maken. Op zaterdag 23 juli is een afscheidsreceptie gehouden en op 1 augustus is de Leprechaun naar de Buitenhaven verhaald voor het definitieve vertrek.
juli2016_clippervloot
Clippervloot weer feestelijk onthaald

Opnieuw hebben de twaalf supersnelle clippers die deelnemen aan de Clipper Round the World Yacht Race de haven van Den Helder aangedaan. Half juli meerden de catamarans af in het Natte Dok, waar de bemanningen feestelijk werden onthaald. Tijdens hun bezoek aan Den Helder waren de gepavoiseerde clippers open gesteld voor bezoekers. Vanuit Den Helder zou nog de laatste etappe van de race naar Londen worden gevaren.
juli2016_urania
Urania in museumhaven

Tijdens het Clipper Event op Willemsoord lag het marineopleidingsvaartuig Urania in het werfkanaal afgemeerd. Aan boord weerden diverse ontvangsten gehouden. Ook dit schip was gepavoiseerd.
juli2016_scheepstimmerwerf
Scheepstimmerwerf krijgt steeds meer vorm

Na het winddicht maken van de Medemblikkerloods is in juli in het rechter gedeelte een begin gemaakt met de bouw van de opslagfaciliteiten voor scheepsbenodigdheden. Het werk wordt geheel door enthousiaste vrijwilligers uitgevoerd. Door dit alles krijgt de loods steeds meer de vorm van een scheepstimmerwerf.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld