November 2021

NAUTISCH NIEUWS, november 2021

Kennismaken met oude ambachten
Circa 35 leerlingen van Haven 48, de voormalige Thorbeckeschool, hebben donderdag 4 november Museumhaven Willemsoord bezocht. Met als doel wat op te steken over oude ambachten. Zo is een kijkje genomen aan boord van de zeilende handelsvaarder Tres Hombres, waar kapitein Andreas Lackner tekst en uitleg aan hen heeft gegeven (foto 1). Verder is in de mechanische werkplaats door Rosa Ohnefurcht een demonstratie smeden gegeven (foto 2) en heeft Jan Glazema in de Medemblikkerloods allerlei houtbewerkingstechnieken laten zien (foto 3).

Foto’s: Haven 48 ©

Bootjes op zolder
De vier roei- annex zeilbootjes die leerlingen van Scholen aan Zee eerder dit jaar in een week tijd hebben gebouwd, zijn tijdelijk gestald op de zolder van de pas verlengde Medemblikkerloods. De bootjes zijn gebouwd met als doel een duidelijke verbinding te leggen met het maritieme karakter  van de stad. Verder hebben de leerlingen een St. Ayles skiff gebouwd, waarmee inmiddels al een race over het Marsdiep is gevaren. Een volgende uitdaging voor hen is de bouw van een botter op halfformaat. Bij al deze projecten wordt nauw samengewerkt met de eveneens in de Medemblikkerloods gevestigde Bootbouwschool.

Deel helling geblokkeerd
Omdat al een begin is gemaakt met de voorbereidingen voor de bouw van een stadhuis zijn hekken geplaatst naast de helling rondom het monumentale gebouw 66. Hierdoor is het westelijk deel van de helling niet langer meer bruikbaar om schepen uit het water te halen of te water te laten.

Planken zagen op helling
Op 12 november zijn op de helling met de nieuwe zaaginstallatie uit een boomstam planken gezaagd door Wladimir Rakov, eigenaar van de hagenaar Metje Mourik. Dit voormalige vrachtscheepje ligt afgemeerd aan de afbouwkade in het Boerenverdriet, waar het door hem volledig wordt gerestaureerd.

Geen sinterklaasvaren voor Noordzee
De stoomsleepboot Noordzee lag op 12 november volledig bemand en onder stoom klaar om naar de haven van Hoorn te vertrekken om de dag daarop de intocht van Sinterklaas te gaan verzorgen. Vlak voor het vertrek zagen echter de organisatoren in Hoorn vanwege de coronaperikelen hier alsnog van af. Begrijpelijk, maar heel teleurstellend voor de in startblokken staande bemanning en de aan boord aanwezige gasten. Hierop werd besloten om met de stoomsleper alsnog een korte vaartocht over het Marsdiep te maken.

Schorpioen in de folie
Om onafhankelijk van de weersomstandigheden diverse scheepsdelen te kunnen conserveren, is deze maand een groot deel van de Schorpioen in de folie gestoken. Een bizar aanzicht, maar wel effectief om te kunnen blijven doorwerken aan de conditie van het het monumentale ramschip dat achter het Marinemuseum in het Natte Dok ligt afgemeerd.

Tres Hombres weer naar zee
Met assistentie van de motorsleper Gar is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping op zondag 14 november weer naar zee vertrokken. Dit na een intensieve restauratieperiode bij zowel het Helderse straal- en schilderbedrijf Teerenstra als aan de afbouwkade op de museumhaven. Voor de 32 meter lange brigantijn is het de dertiende Transatlantische reis naar het Caribische gebied. In het voorjaar van 2022 wordt de Tres Hombres met zo’n 40 ton lading aan streekproducten, waaronder de befaamde Tres Hombres rum, weer in Nederland terugverwacht.

Bonaire weer bewapend
Het laatste zeilende oorlogsschip van de Koninklijke Marine, de in dok 1 opgestelde Zr.Ms. Bonaire, is weer bewapend. Op 22 november is aan dek een door Wout Hammer uit Kampen gebouwde replica van een Krupp 15cm A1 kanon geplaatst. Voor het plaatsen van het kanon, waarmee niet kan worden geschoten, was wel een speciale vergunning nodig. Op het dek zijn tussen het dekhuis en de fokkemast rails aangebracht waarover het kanon van stuurboord naar bakboord kan worden verplaatst. Op 27 november is het kanon officieel onthuld door mevrouw Nel Kousbroek, de echtgenote van de in 2020 overleden penningmeester van de Stichting Bonaire.

Nieuwe deuren voor Medemblikkerloods
Nu aannemer Van de Wal het verlengingsproject bijna heeft afgerond, is een groep vrijwilligers deze maand gestart met het voorbereidende werk om de grote toegangsdeuren van de Medemblikkerloods te vervangen. Een project waar het nodige bij komt kijken en dat, zoals op de foto is te zien, eind november al een flink stuk is gevorderd.

Veel museumhaven op kalender Rotary
Deze maand heeft de Rotaryclub Den Helder haar kalender voor 2022, met de titel Den Helder een dijk van een stad!, uitgebracht. Met hierin prachtige foto’s die dit jaar belangeloos beschikbaar zijn gesteld door de Helderse fotografe Ida Woort (foto) die als ex-vrijwilligster de Museumhaven Willemsoord nog altijd een heel warm hart toedraagt. Niet verrassend is dan ook dat naast op de voorpagina ook bij de maanden oktober en november een foto van onze museumhaven staat. En bij de maand september is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres op het Marsdiep te zien. De kalender kost 9,95 euro en de netto-opbrengst komt geheel ten goede aan de lokale goede doelen Vogelasiel en Blijf van m’n lijf huis. Hij is te koop bij Bruna, Primera, Bloesem, VVV, AH Schooten Plaza, Wilms meubelstoffeerderij, Combi Den Helder, Drogisterij Buurman en Egner Thuis op kantoor.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld