Earl of Pembroke in dok Op de tweede dag van deze maand is de Engelse driemaster Earl of Pembroke voor reparatiewerk in het grote Damen-dok in de Koopvaardersbinnenhaven drooggezet. Dit was dringend nodig omdat de houten romp al enige tijd lekkages vertoonde. Ter voorbereiding hiervan was het ruim 77 jaar oude zeilschip eerder al de museumhaven uitgesleept.
Friese maatkast op helling De bijna 32 meter lange Friese maatkast Ideaal van schipper-eigenaar Arie Jan Koeman heeft in de eerste week van deze maand enkele dagen gebruik gemaakt van de helling naast het Schipperscafé. Omdat het voormalige vrachtschip, gebouwd in 1926, te groot en te zwaar was om in haar geheel de helling op te kunnen worden getrokken, gebeurde dit laatste maar voor een deel. Maar wel voldoende om de benodigde reparaties aan de romp te kunnen uitvoeren.
Noordzee weer wind- en waterdicht Om de pas volledig gerestaureerde stoomsleepboot Noordzee te beschermen tegen strenge winterelementen als vorst en sneeuw is de tent op het achterschip weer volledig opgetuigd. Verder heeft de bemanning de contourverlichting aangebracht, waardoor de stoomsleper deze donkere decembermaand toch een feestelijk tintje kan geven.
Achterzijde Medemblikkerloods als nieuw De verlenging van de Medemblikkerloods is bijna voltooid. Aan de achterzijde is niets meer te zien van de door aannemer Van der Wal uitgevoerde bouwactiviteiten. Aan de binnenzijde wordt nog wel gewerkt aan de inrichting van de verlenging, die in totaal 7,40 meter bedraagt, en aan de voorzijde aan de toegangsdeuren.
Schepen in zee van licht Traditiegetrouw zijn de meeste schepen in Museumhaven Willemsoord rond de jaarwisseling feestelijk verlicht. Zowel in het Werfkanaal, langs de Weststraat als in de maritieme binnenhaven langs de Zuidstraat. Ook dit jaar zijn weer extra lichtstrengen uitgedeeld om zoveel mogelijk schepen te kunnen laten stralen.
Tres Hombres klaar voor oversteek De zeilende handelsvaarder Tres Hombres, die op 14 november uit de museumhaven is vertrokken, heeft de kerstdagen doorgebracht in Palma op de Canarische Eilanden. Van hieruit zal over de Atlantische Oceaan de oversteek worden gemaakt naar het Caribisch gebied om daar een lading streekproducten, waaronder rum, cacao, koffie en honing, te gaan ophalen.
Weer veel schepen op helling Ook in 2021 is intensief gebruik gemaakt van de hellingfaciliteiten van Museumhaven Willemsoord. Maar liefst achttien monumentale schepen, waaronder sleepboten, tjalken, botters en diverse andere typen werkvaartuigen, zijn gedurende dit jaar drooggezet. Drie meer dan in 2020. Met als grootste en zwaarste droogstaanders de klipperaak Hollandia (foto) en de Friese maatkast Ideaal.
Oplossing voor vochtproblemen Om de aan boord van (stalen) schepen optredende vocht- en schimmelproblemen te kunnen oplossen, is aan boord van de stoomsleepboot Noordzee geëxperimenteerd met een aantal luchtontvochtigers van het merk Meaco. De resultaten zijn tot nu toe zeer bevredigend. Vooral in de machinekamer van de stoomsleper is nog nauwelijks sprake van roestvorming door vocht. De bemanning van de Noordzee wil de luchtontvochtigers opgedane ervaringen graag met anderen delen.
Jan Buijs overleden Geheel onverwacht is op 13 december Jan Buijs op 75-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn echtgenote Catharina was hij de drijvende kracht achter de maritieme folkband Scheepsvolk. Als zanger/muzikant luisterde hij met zijn band in zowel binnen- als buitenland tal van nautische evenementen op, waaronder ook op het Willemsoordcomplex. Jan Buijs was in 1991 één van de oprichters van de Stichting Nautische Monumenten. Wij gedenken hem in erkentelijkheid en wensen zijn vrouw en verdere familie heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.