1-6-2022 Stoomsleepboot Noordzee vervoert recordaantal passagiers

PERSBERICHT – 1 juni 2022

DEN HELDER – De 300 pk sterke stoomsleepboot Noordzee uit Den Helder heeft tijdens het grootste stoomevenement van Europa, Dordt in Stoom, een recordaantal van 500 passagiers vervoerd. Daarnaast zijn nog eens meer dan 100 andere belangstellenden aan boord geweest , waaronder passagiers tijdens de twee volledig onder stoom gemaakte vaartochten tussen Den Helder en Dordrecht.

Het was een groots moment dat de Noordzee op vrijdagavond 20 mei in Dordrecht de vlootschouw van circa 30 prachtige stoomvaartuigen mocht openen. De schouw werd door duizenden mensen vanaf het Groothoofd en vanaf een rij passagiersschepen met genodigden gadegeslagen. “Echt een kippenvelmoment voor de negen bemanningsleden van de stoomsleper”,  zegt bestuurslid Paul Schaap van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee,  “en gelijk ook een mooie beloning voor het vele werk dat de afgelopen jaren door deze vrijwilligers is verzet om de inmiddels 100 jaar oude stomer weer in haar oude glorie te herstellen.”  Op zaterdag 21 en zondag 22 mei werden met de Noordzee in totaal 10 vaartochten in de wateren rondom Dordrecht gemaakt, waarbij elke keer 50 passagiers konden worden meegenomen. Een recordaantal. Dit tot grote tevredenheid van de organisatoren van het stoomevenement dat in totaal zo’n 250.000 bezoekers trok. Over twee jaar wordt de volgende Dordt in Stoom gehouden.

Vanaf eind 2016 is in Museumhaven Willemsoord te Den Helder door enthousiaste vrijwilligers hard gewerkt aan de complete restauratie van de monumentale sleper. Vorig jaar september is de Noordzee weer officieel in gebruik genomen en het weekend voor vertrek naar Dordt in Stoom heeft de sleper op feestelijke wijze haar 100-jarig bestaan mogen vieren. Beide gebeurtenissen hebben eveneens in Museumhaven Willemsoord plaatsgevonden.

De Noordzee varend met passagiers tijdens Dordt in Stoom.