Augustus 2022

NAUTISCH NIEUWS, augustus 2022

Botter Grondzee kopje kleiner
Op zaterdag 6 augustus is in de museumhaven een bijzondere hefoperatie uitgevoerd toen met behulp van onze heftruck de complete overkapping vanaf de botter Grondzee VD 71 naar de afbouwkade is overgeheveld. De al wat op leeftijd zijnde eigenaren van het voormalige vissersschip willen aan boord meer stahoogte en hebben derhalve de overkapping van de botter permanent verwijderd. De in 1936 gebouwde Grondzee heeft vorig jaar oktober al eens bij ons op de helling gestaan.

Tecla weer als nieuw
Na een zeer uitgebreide refit is de 107 jaar oude zeilende haringlogger Tecla weer als nieuw in de vaart gebracht om vervolgens in de wateren rond IJsland aan de slag te gaan. De refit heeft plaatsgevonden op de SRF werf in Harlingen. Daar is het complete middendeel van het vaartuig vervangen, het schip helemaal opnieuw ingetimmerd en de technische installatie in zijn geheel vernieuwd. Verder is de Tecla opnieuw in de verf gezet en gekeurd.

Foto 1
Foto 2

Noordzee ook dit jaar naar Medemblik
Net als in 2021 heeft de inmiddels 100-jarige stoomsleepboot Noordzee ook dit jaar weer deelgenomen aan het bij het Nederlands Stoommachine Museum in Medemblik gehouden Stoomsloepenweekend. Na vanaf woensdag 10 augustus de ketel langzaam te hebben opgestookt, kon de sleper twee dagen later geheel onder stoom de overtocht naar Medemblik maken. Met aan boord ook deze keer weer een flinke groep enthousiaste passagiers. Op zaterdag 13 en zondag 14 augustus zijn op het IJsselmeer een tiental vaartochten gemaakt met in totaal circa 300 passagiers (foto 1). Met als hoofdact een vaartocht door de havens van Medemblik met een compleet doedelzakkenkorps (foto 2). Een muzikaal spektakel dat heel veel bekijks heeft getrokken. Op maandag 15 augustus is de Noordzee weer teruggekeerd naar Den Helder.

Installatie misthoorn op lichtschip
Deze maand is door diverse vrijwilligers de zware misthoorn, na eerder voor onderhoud te zijn verwijderd, weer in de lichttoren van het lichtschip Texel teruggeplaatst. Gelet op het gewicht van de hoorn kost het terugplaatsen altijd best wat moeite. Vroeger is deze hoorn gebruikt om bij slecht zicht de omringende scheepvaart te waarschuwen.

Trawant in museumhaven
Ook deze maand hebben weer diverse bijzondere schepen een bezoek gebracht aan Museumhaven Willemsoord. Hieronder het monumentale woon/werkschip Trawant van Gijs Aarts uit Zutphen. Een 38 meter lang vrachtschip van 226 ton dat in 1933 van stapel is gelopen bij Scheepswerf Fikkers in Foxhol. Dit schip is in juni 2020 ook al een keer op bezoek geweest (foto).

Radiozendamateurs op lichtschip
Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus waren weer een scala aan radiosignalen te horen op lichtschip Texel toen diverse Helderse radiozendamateurs deelnamen aan het International Lighthouse Lightship Event. Tijdens dit evenement proberen over de hele wereld radiozendamateurs vanaf vuurtorens en lichtschepen zoveel mogelijk radiocontact met elkaar te maken.

Nieuw bestuur Traditionele Schepen Beurs
Nadat in juli al is aangekondigd dat er dit jaar weer een EOC Traditionele Schepen Beurs wordt georganiseerd, kan deze maand worden gemeld dat dit gaat gebeuren onder supervisie van een geheel nieuw stichtingsbestuur. Hiervoor zijn onlangs Michiel Tegelberg benoemd tot voorzitter en André Zijlmans tot penningmeester en neemt Paul Schaap als bestuurslid de public relations voor zijn rekening. De taken van beursmanager Jet Sluik zijn overgenomen door Michiel Tegelberg en Sikina Pinchetti, terwijl de productie van de beurs in de vertrouwde handen is gebleven van Pascal Riksman van Pride at Work (zie ook persbericht). Voor meer informatie zie de vernieuwde site over de beurs www.traditioneleschepenbeurs.nl

Vlaggen in top voor Woningstichting
Het laatste weekend van augustus stond het Willemsoordcomplex geheel in het teken van de viering van het 100-jarig bestaan van Woningstichting Den Helder. Hiervoor was een spetterend evenement opgetuigd. Museumhaven Willemsoord droeg haar steentje bij aan de jubileumviering met het pavoiseren van haar schepen, zoals op de foto de stoomsleper Y8122 en de motorsleper Dombo Y8017.

Tjalk Antilope helemaal naar Berlijn
Na een grondige opknapbeurt op de helling van de museumhaven is de tjalk Antilope van Josepha Kempl eind augustus aan een nieuw avontuur begonnen. Ofwel het maken van een lange reis over de Waddenzee en Duitse binnenwateren naar Berlijn. Op zondag 28 augustus is Josepha, uitgezwaaid door vrienden en bekenden, rond 11.15 uur uit de museumhaven vertrokken. Speciaal voor deze reis heeft zij de internetsite www.tjalk-antilope.com gebouwd. Hierop kan de reis middels blogberichten op de voet worden gevolgd.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld