September 2022

NAUTISCH NIEUWS, september 2022

Foto: S. Vrieling

Deelname aan Open Monumentendagen
Traditiegetrouw hield het lichtschip Texel Open Huis tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september. De vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting, die deze parel van Museumhaven Willemsoord onder hun hoede hebben, verzorgden op beide dagen rondleidingen over het monumentale lichtschip dat in 1952 op Willemsoord van stapel is gelopen. In totaal hebben maar liefst 380 personen een bezoek aan het lichtschip gebracht. Zelfs NH Nieuws kwam aan boord om enkele vrijwilligers te interviewen. (Zie foto) Met name over het feit dat het lichtschip dit jaar haar zeventigste verjaardag viert.

Morgenster naar Southampton Boat Show
Na een kort verblijf in Museumhaven Willemsoord heeft de zeilbrik Morgenster medio september haar vaarprogramma weer hervat. Na eerst nog een korte vaartocht met 40 gasten in de wateren rond Den Helder te hebben gemaakt, is de zeilbrik vertrokken om deel te gaan nemen aan de Southampton Boat Show. Een manifestatie die zo’n drie weken in beslag neemt. Hierna stond nog een bezoek aan de Britse hoofdstad Londen op het programma, waarna weer koers gezet zal worden naar thuishaven Den Helder.

Tjalk Schokland op de helling
Vanaf 18 september lag weer een grote tjalk voor reparatie en onderhoud van de romp op de helling van Museumhaven Willemsoord. Gelijk met het werk aan het onderwaterschip werden de beide zwaarden van de tjalk onder handen genomen. De 18,5 meter lange Schokland is in 1915 op een werf in de stad Groningen van stapel gelopen en verkeert nog steeds in een goede conditie.

Schipper Koophandel redt drenkeling
Het prachtig gerestaureerde vrachtschip met de naam Koophandel lag deze maand te pronken aan de Flaneerkade van de museumhaven. Het schip heeft Schiedam als thuishaven en 1903 als bouwjaar. De schipper van de Koophandel maakte tijdens het bezoek aan de museumhaven naam door midden in de nacht een feestganger die te water was geraakt tijdig op te merken en uit de museumhaven te vissen. Hij haalde hiermee zelfs de Helderse Courant.

Foto 1: A. Zijlmans
Foto 2:

Morgenster sleept Tres Hombres naar Den Helder
Dat schippers elkaar in de museumhaven met raad en daad terzijde staan is tel bekend. Maar minder dat dit ook buitengaats gebeurd. Toch was dit het geval toen de zeilende handelsvaarder Tres Hombres op weg naar thuishaven Den Helder bij Callandsoog sleephulp nodig had. Deze werd op professionele wijze geleverd door de schipper van de zeilbrik Morgenster die de vrachtvaarder naar Den Helder bracht.(Foto 1) Bij de havenmond werd de Tres Hombres overgegeven aan een sleepboot die haar binnenbracht. Eenmaal in deze havenstad is de Tres Hombres voor reparatie en onderhoud met de schepenlift van Teerenstra op de kant gezet.(Foto 2)

Foto: Marcel Goddijn

Sleepboot Brutus naar Nijkerk
De eigenaren van de motorsleepboot Brutus 2, die Museumhaven Willemsoord als thuishaven heeft, zorgden tijdens de Nijkerkse Sleepbootdagen begin september voor enige Den Helder promotie. Op de 15e editie van dit evenement, georganiseerd door diverse sleepbooteigenaren, kwamen weer vele tientallen sleepboten af. De Brutus 2 was met 1904 als bouwjaar een van de oudste deelnemers aan het evenement wat veel waardering oogstte.

Kottertje Meeuw TM26 in Werfkanaal
Deze maand werd een prachtig vaartuigje afgemeerd in het Werfkanaal van Musuemhaven Willemsoord. Het ging hierbij om het voormalige viskottertje Meeuw TM26. Een vaartuigje met een lengte van 11,5 meter en een breedte van bijna 4 meter dat in 1911 bij Scheepswerf J.G. Wortelboer in Oude Pekela van stapel is gelopen. De Meeuw TM26 heeft een motor uit 2012 met een vermogen van 85 pk en is aangekocht door David Drent en Canan Babayigit. David wil het kottertje gaan gebruiken als woonschip als hij in Rotterdam gaat werken.

Foto 1: Josepha Kempl
Foto 2: Josepha Kempl

Tjalk Antilope bereikt Berlijn
Na een tocht over de Waddenzee en de Duitse binnenwateren (Foto 1)is het schipper Josepha Kempl en haar vrouwelijke bemanning (Foto 2) gelukt om eind deze maand na een reis van vier weken haar reisdoel Berlijn te bereiken. Een geweldige prestatie die wel de nodige voorbereidingen vereiste. De gehele reis van Josepha is te volgen via haar blogberichten op de site www.tjalk-antilope.com  Op foto 2 v.l.n.r. boven Meza Rijsdijk en Josepha Kempl en v.l.n.r. onder Petra Kempl en Gabriele Formont.

Foto: Martin Meuwese

Dombo vaart met eerstejaars scholieren
De motorsleper Dombo Y8017 heeft onlangs op het Marsdiep en de Waddenzee achter elkaar met twee groepen eerstejaars scholieren van de Helderse zeevaartschool gevaren. Dit gebeurde tijdens hun introductieweek. Het ging hier om scholieren die de opleiding tot machinist en stuurman volgen. Hiervoor kregen zij in zowel de machinekamer als het stuurhuis onderricht. Daarnaast is het de bedoeling dat de scholieren na de introductieweek 1 keer per week een klein project aan boord van de sleper uit gaan voeren.

Kaartverkoop Traditionele Schepen Beurs van start
Op zaterdag 1 oktober is de online kaartverkoop voor de vijfde editie van de Traditionele Schepen Beurs van start gegaan. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met theater De Kampanje, waarvan voor de beurs de Stadshal wordt gehuurd. De jubileumeditie van de beurs wordt dit jaar gehouden op 11, 12 en 13 november. Met het kaartje voor de beurs kan gedurende het evenement ook de Medemblikkerloods, het Marinemuseum en het Nationaal Redding Museum Dorus Rijkers worden bezocht.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld