December 2022

NAUTISCH NIEUWS, december 2022

Foto: Laurens Gankema ©

Boerenverdrietbrug geeft zich gewonnen
Na een vergeefse poging op 10 november is aannemer Oosterhof-Holman er op donderdag 1 december wel in geslaagd de Boerenverdrietbrug te ontmantelen. Ook deze keer is hiervoor een zeer grote mobiele telescoopkraan ingezet. De verschillende brugdelen zijn op een transportponton gezet (foto) en met behulp van twee sleepboten afgevoerd naar een bedrijf waar ze zullen worden opgeknapt.

Foto: Ruurd Eijzinga ©

Regenboog omspant Willemsoord
De redactie van deze nieuwsbrief heeft van Ruurd Eijzinga, schipper van de tjalk Frouke, een foto mogen ontvangen waarop hij op 6 december een prachtige regenboog boven het Willemsoordcomplex heeft vastgelegd. Dit mooie plaatje willen wij u niet onthouden.

Museumhaven faciliteert erkend leerbedrijf

De aanvraag van meesterlasser Peter Jonas om met zijn activiteiten in de mechanische werkplaats van Museumhaven Willemsoord erkend te worden als officieel leerbedrijf is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) gehonoreerd. Dit betekent dat vanaf eind november 2022 jongeren uit de regio Den Helder onder leiding van Peter Jonas in voornoemde werkplaats praktische ervaring kunnen opdoen (zie ook persbericht 13 november 2022).

Sven Alma vervolgt minibotterproject
Eind vorig jaar heeft zelfstandig scheepstimmerman Sven Alma uit het Friese Pingjum de begeleiding van de leerlingen van Scholen aan Zee overgenomen van Bert van Baar van de in de Medemblikkerloods gehuisveste Bootbouwschool. Sven is een voormalig student van Bert die het op zijn beurt iets rustiger aan wil gaan doen. Zo’n vijf jaar geleden heeft Sven zijn leermeestercertificaat gehaald en vanaf die tijd zijn door hem al meerdere stagiaires begeleid. In 2023 wordt onder andere samen met de leerlingen van Scholen aan Zee de romp van de minibotter verder afgebouwd en vaarklaar gemaakt.

Restauratie Ransdorp 28
De omvangrijke restauratie van de houten Westwalbotter RD 28 Vrouwe Elisabeth is inmiddels volop aan de gang. Vooral aan de rompdelen van het achterschip moet veel werk worden verzet. Eén en ander gebeurt onder leiding van vrijwilliger Dirk Reitsma. Het wordt wel spannend of de botter nog dit jaar weer te water kan. De Ransdorp 28 is al jaren een pronkstuk van Museumhaven Willemsoord.

.

Gezellige eindejaarsbijeenkomst in Schipperscafé
Traditiegetrouw organiseren de besturen van de Stichting Museumhaven Willemsoord en de Stichting Nautische Monumenten Den Helder in december voor alle vrijwilligers en scheepseigenaren een eindejaarsbijeenkomst. Hierbij zijn alle aanwezigen op zaterdag 17 december door de met een kerstmuts getooide gastvrouw Marja Timmers op koffie of thee, kerstbrood, kerstkransjes en Glühwein getrakteerd.

Foto 1 - Foto: Machteld Aardse ©
Foto 2 - Foto: Machteld Aardse ©

Werken aan nieuw kunstwerk
Samen met een groep van ongeveer 150 leerlingen van Scholen aan Zee is in de maand december hard gewerkt aan het  nautische kunstwerk Dreams by the Sea. Dit gebeurt onder leiding van de kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes en meesterlasser Peter Jonas. De bedoeling is een stalen zeepaard te maken (foto 1) dat wordt aangekleed met nautische elementen. Deze zijn door de leerlingen eerst getekend (foto 2) en vervolgens uit staal gesneden. Binnenkort is het kunstwerk op de museumhaven te bewonderen. Het project heeft als doel jongeren kennis te laten maken met diverse ambachten en met Museumhaven Willemsoord.      

Schepen weer feestelijk verlicht
Zoals ieder jaar zijn in de donkere dagen rond de feestdagen veel schepen in onze museumhaven verlicht. En dan niet alleen in het Werfkanaal langs de Weststraat maar ook in de Maritieme Binnenhaven langs de Zuidstraat. Verder doet ook het Schipperscafé vrolijk mee

Lichtschip Texel kan weer worden bezocht
Na een langdurige, gedwongen sluiting vanwege corona hebben de vrijwilligers van het lichtschip Texel dit jaar toch nog 1.150 bezoekers mogen verwelkomen. Hiermee is weliswaar het niveau van voor corona niet gehaald, maar wel is de weg omhoog ingezet.

In Memoriam
Vlak voor de jaarwisseling is ons opnieuw een toegewijde en vakkundige timmerman ontvallen. Het betreft onze meester-timmerman Jaap de Klerk die op 23 december geheel onverwacht is overleden. Jarenlang heeft Jaap als vrijwilliger meegewerkt aan de restauratie van tal van houten vaartuigen. Maar ook in het Schipperscafé heeft hij diverse timmerklussen gedaan, waaronder de bouw van een nieuwe bar. Tot voor kort kwam hij iedere zaterdagochtend in het Schipperscafé een bakkie doen om zo op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen op de museumhaven.
Jaap de Klerk is 83 jaar geworden. Wij gedenken hem in erkentelijkheid.         

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld