Juni 2023

NAUTISCH NIEUWS, juni 2023

Beeldentuin1

Kunstwerk Peter Jonas naar beeldentuin Scholen aan Zee
Opnieuw heeft meesterlasser Peter Jonas (foto) in de mechanische werkplaats van Museumhaven Willemsoord een kunstwerk gemaakt voor de beeldentuin van Scholen aan Zee. Dit naar een winnend ontwerp van de 15-jarige leerlinge Zoë Oosterom van het Junior College in Julianadorp. Zij heeft met een bloem met krullende stengels de jaarlijkse ontwerpwedstrijd gewonnen. De onthulling van het kunstwerk heeft op 1 juni plaatsgevonden

Donatie voor Dorus Rijkers en Brandaris
Op vrijdag 2 juni is in het Nationaal Reddingmuseum en in theater De Kampanje uitgebreid stilgestaan bij het 100-jarig jubileum van de Stichting Helden der Zee Fonds Dorus Rijkers. Tijdens deze bijeenkomst heeft het Fonds diverse donaties uitgereikt aan onder andere de KNRM en het Nationaal Redding Museum Dorus Rijkers. Daarnaast is stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van de voor de gelegenheid volledig gepavoiseerde motorreddingboten Brandaris (foto) en Dorus Rijkers. De beheerders hiervan hebben eveneens een donatie van het Fonds in ontvangst mogen nemen. Op 18 juni zijn beide jubilerende reddingboten tijdens de Nationale Reddingboot Dag in Lelystad nogmaals in het zonnetje gezet.

Dag van de Muziek ook nu weer een succes
Het Schipperscafé was op 3 juni één van de zeventien podia waar in Den Helder tijdens de Dag van de Muziek live muziek ten gehore werd gebracht. Van 12.45 tot 17.45 uur was het een komen en gaan van muzikanten, zangers en dansers. Het spits werd afgebeten door The Rock-A-Billy Rebel Dancers en hiermee zat de stemming er meteen goed in. Mede dankzij het goede weer was het terras voor het Schipperscafé steeds goed bezet.

Foto 2: Anne-Lise Thomassen ©

Bunkerrondleidingen schot in de roos
Het idee van Willemsoord BV om op zaterdag 3 juni en zondag 4 juni een bunkerrondleiding over het Willemsoordcomplex te organiseren, bleek een schot in de roos. De belangstelling was onverwacht zo groot dat elke dag in plaats van één, twee rondleidingen gehouden moesten worden die allemaal volgeboekt waren. In totaal ging het om ruim 120 belangstellenden. De rondleiders waren Paul Schaap op zaterdag (foto 1) en Ramon Boomstra op zondag. In één van de vier overgebleven schuilbunkers uit de Tweede Wereldoorlog mocht tijdens de rondleiding binnen een kijkje worden genomen (foto 2).

Weer schepen op de helling
De belangstelling voor droogzetten op de helling van de museumhaven blijft groot. Eerst is begin juni de circa 20 meter lange tjalk Pieternella (foto) uit Tull en Twaal drooggezet. Volgens de eigenaar is zijn schip in 1905 gebouwd. Later in de maand is stuivertje gewisseld met een voormalig kottertje met de naam De Tros. Beide schepen zijn op de helling drooggezet voor onderhoudswerk aan hun onderwaterschip.

Foto: Dirk Bruin ©

Tjalk Antilope terug in museumhaven
Na een reis van ruim negen maanden over de Waddenzee en Duitse binnenwateren is Josepha Kempl met haar tjalk Antilope weer in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd. Op 28 augustus 2022 werd zij door vrienden en bekenden uitgezwaaid. Het eerste reisdoel was Berlijn en vervolgens werd de reis voortgezet naar Greifswald, om daar te overwinteren. Na een lange terugreis kon Josepha haar tjalk op 17 juni weer afmeren aan de steiger voor het Schipperscafé. De gehele reis was via blogberichten op haar site te volgen.

Foto: Melany Tegelberg ©

EOC Scheepsverzekeringen weer hoofdsponsor TSB  
Op dinsdag 27 juni heeft Ferdy Hoekman (links op foto) met een ferme handdruk aan TSB-voorzitter Michiel Tegelberg bevestigd dat EOC Scheepsverzekeringen wederom hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs (TSB) zal zijn. Dit evenement wordt dit jaar voor de zesde keer op het Willemsoordscomplex in Den Helder wordt gehouden. Co-sponsor is de Gemeente Den Helder.

Peter Jonas maakt objecten voor wildedierenroute
In de lasserij van Museumhaven Willemsoord heeft meesterlasser Peter Jonas uit staal een serie kruipende, zwemmende, lopende en vliegende dierfiguren vervaardigd. Tijdens Sail Den Helder konden bezoekers lopend door de stad en over het evenemententerrein kennis maken met dit soort dieren die in de stad leven. Hiervoor was in opdracht van de Helderse Vallei een speciale wildendierenroute opgezet. Deze kon met behulp van de Opstapp-app worden gelopen van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli. Hierna zijn de dierfiguren verhuisd naar de Helderse Vallei.

Eerste succesvolle reis handelsvaarder De Tukker
Na afronding van de afbouw in Museumhaven Willemsoord begon de zeilende handelsvaarder De Tukker in mei aan haar eerste handelsreis van Amsterdam naar Porto in Portugal en terug. Onderweg werden havens aangedaan als Noirmoutier, Torquay, Saint Nazaire, Penzance en Londen. Ook werd nog een stop gemaakt in Scheveningen voordat de bijna 40 meter lange handelsvaarder weer terug naar Den Helder kwam. Net op tijd om deel te nemen aan Sail Den Helder. De Tukker is het eerste schip van rederij EcoClipper. Het heeft een zeiloppervlak van 310 vierkante meter en kan 70 ton lading meenemen. De bemanning telt 5 koppen en er kunnen 12 passagiers meevaren. In juli zal het schip enkele handelsreizen onder zeil naar Edinburgh gaan maken.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Sail Den Helder van start
Naast de talloze grote en kleine zeilschepen kwamen ook meer dan 100 vaartuigen uit de vloot van het Nautisch Erfgoed op Sail Den Helder af. Al deze schepen meerden op woensdag 28 en donderdag 29 juni af in Museumhaven Willemsoord (foto 1 en 2) en langs de Flaneerkade (foto 3). Tijdens het evenement zelf zou ook een deel van onze eigen vloot, waaronder reddingboten, stoom- en motorslepers, worden ingezet voor het maken van rondvaarten. Verder zorgden diverse artiesten met hun optredens in en rond het Schipperscafé direct al voor een gezellige drukte. Met als blikvanger de Wieringer Postboot die voor onderhoudswerk op de helling van de museumhaven was drooggezet (foto 4).

Vaartochten met stoomsleepboot Noordzee
In de laatste week van deze maand is intensief gevaren met één van de parels van Museumhaven Willemsoord. De prachtig gerestaureerde, 100 jaar oude stoomsleepboot Noordzee. Na twee dagen van opstoken is de stomer op zondag 25 juni naar Oudeschild op Texel gevaren. Vanuit deze haven zijn vervolgens drie dagen lang met betalende passagiers vaartochten gemaakt. Op woensdagavond is de sleper weer teruggekeerd naar Den Helder om gedurende Sail Den Helder vaartochten voor de Sail- organisatie te maken (foto). Al met al zou de monumentale stoomsleper bijna tien dagen onder stoom blijven.

Foto 1
Foto 2

Reddingboten varen met mindervaliden
Tijdens Sail Den Helder hebben de monumentale reddingboten Dorus Rijkers (foto 1) en De Zeemanspot op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli vaartochten door de haven gemaakt met mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. De Zeemanspot  was op haar beurt zodanig ingericht dat deze reddingboot steeds rolstoelers en hun begeleiders kon meenemen (foto 2). Vertrekpunt voor de tochten was een steiger op het schiereiland Harssens.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld