Oktober 2023

NAUTISCH NIEUWS, oktober 2023

Transport houten mast per Volendammer kwak
De prachtig gerestaureerde Volendammer kwak VD241 trok op zaterdagmorgen 7 oktober de nodige aandacht met het transport van een gloednieuwe houten scheepsmast voor de Morwenna van Andreas Lackner. De restauratie van deze Cornish logger is al geruime tijd gaande in Museumhaven Willemsoord. De mast is gemaakt in Volendam en met de kwak VD241 naar Den Helder gebracht.

Noodreparatie op helling museumhaven
Tijdens de vaartocht van Volendam naar Den Helder bleek de pas volledig gerestaureerde Volendammmer kwak VD241 water te maken. Om het lek boven water te krijgen, werd na aankomst in Museumhaven Willemsoord besloten het houten vaartuig snel op de helling te trekken. Na een grondige inspectie van de boegsectie kon het lek worden gelokaliseerd en werd direct een noodreparatie uitgevoerd. Enkele uren later kon de kwak weer van de helling en alsnog haar terugreis naar Volendam aanvaarden. Het vaartuig was na een maandenlange renovatie op de werf van de Vereniging Behoud Volendammer Botters op 8 juli van dit jaar weer te water gelaten. De VD241 heeft 1941 als bouwjaar.

Foto 1
Foto 2: Peter van Aalst ©

Kees de Jager inclusieprijs voor HHRC
Het Helders Historische Reddingboten Collectief (HHRC) is de eerste winnaar geworden van de Kees de Jager Inclusieprijs. Deze prijs is op donderdagavond 5 oktober door juryvoorzitter Ria de Jager en wethouder Tessa Augustijn uitgereikt in de raadszaal van het net geopende stadhuis in gebouw 66 (foto 1). Adri Rijpert, voorzitter van de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers, heeft de prijs in ontvangst genomen. Deze stichting vormt samen met de Stichting Instandhouding Motorreddingboot De Zeemanspot het HHRC. De prijs is toegekend vanwege het maken van rondvaarten met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. (zie ook persbericht)

Schroefstoomschip Bonaire weer onder zeil
Zijner Majesteits Bonaire, het monumentale schroefstoomschip uit 1877, dat prominent in dok 1 bij de ingang van Willemsoord staat, is weer onder zeil. Niet met zeil in de masten maar met een groot wit zeil dat over het hele dek is gespannen. Dit laatste is nodig om onafhankelijk van de weersomstandigheden onderhoudswerk aan het houten dek van het voormalige marinevaartuig te kunnen uitvoeren. Dit gebeurt in opdracht van de Stichting Bonaire.

Website Peter Jonas gelanceerd
Onze meesterlasser Peter Jonas heeft sinds kort een eigen website: www.jonassteelart.nl. Hierop laat hij zien hoe hij al vele jaren vanuit de mechanisch werkplaats van de museumhaven als beeldend kunstenaar stalen kunstwerken construeert of, zoals hij het zelf typeert, zich bezighoudt met figuratieve kunst met een abstract tintje. De site is aangekleed met prachtig beeldmateriaal. De tekst is door Paul Schaap verzorgd en de opmaak door Froukje Blaauw.

Tjalk Antilope weer op helling
De monumentale Groninger dektjalk Antilope van Josepha Kempl is maandag 23 oktober voor een onderhoudsbeurt op de helling van Museumhaven Willemsoord getrokken. Het is hiermee het 130-ste nautische monument dat sinds de ingebruikname, in 2011, op de helling is drooggezet. Dit jaar hebben inmiddels al 13 schepen op de helling gestaan. Afgesproken is dat de Antilope, die 1906 als bouwjaar heeft, ook tijdens de EOC-Traditionele Schepen Beurs als blikvanger op de helling blijft staan.

Foto 1
Foto 2: Ruurd Eijzinga ©

Tres Hombres terug in thuishaven
Na een handelsreis onder zeil naar Frankrijk en Denemarken is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport donderdag 26 oktober weer in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd om vervolgens af te meren aan de afbouwkade langs het Boerenverdriet (foto 1). Hier is direct gestart met de eerste voorbereidingen voor de volgende reis naar het Caribisch gebied. Op 30 oktober is de Tres Hombres met de motorsleper Gar naar de lokale Damen werf verhaald (foto 2) en aldaar op de helling gezet.

Weer volop in het nieuws
Net als in september heeft de Helderse Courant deze maand weer een aantal personen die actief zijn in het Nautisch Kwartier van Willemsoord in het zonnetje gezet. Om te beginnen heeft in de editie van 5 oktober een groot artikel gestaan over Dirk Reitsma waarin hij vertelt over het restauratiewerk aan de RD28 en HD2 van de Stichting Helderse Botters. Verder is op 13 oktober een hele pagina gewijd aan Andreas Lackner, eigenaar van de Cornish logger Morenna, en op 20 oktober eveneens een hele pagina aan Josepha Kempl, eigenaar van de Groninger dektjalk Antilope.

Foto 1
Foto 2

Zicht op onze museumhaven vanuit gebouw 72
Na de officiële opening van het stadhuis op donderdag 28 september werden inwoners van Den Helder op zaterdag 8 oktober uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de gebouwen 66 en 72. Een mooie gelegenheid om het prachtige uitzicht dat ambtenaren vanaf hun werkplekken in gebouw 72 hebben op zowel de afbouwkade (foto 1) als de helling (foto 2) fotografisch vast te leggen.

In memoriam

In memoriam
Op de laatste dag van de maand ontvingen wij het droeve bericht dat Hans Greveling op 27 oktober na een kort ziekbed was overleden. Hans heeft in de beginjaren als vrijwilliger een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Museumhaven Willemsoord. Aansluitend heeft hij zich ingezet om het Willemsoordcomplex toegankelijk en aantrekkelijk te maken en houden voor huurders en publiek. Ook bij de organisatie van evenementen is hij altijd heel behulpzaam geweest. Wij gedenken hem in erkentelijkheid.

Om niet te vergeten:
EOC-Traditionele Schepen Beurs op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 november 2023 in de Stadshal op Willemsoord.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld