6-11-2023 Schepenbeurs komende vrijdag van start

Schepenbeurs komende vrijdag van start

Den Helder – Met een stadshal vol standhouders, een theaterzaal met een indrukwekkend lezingenprogramma, een museumhaven vol traditionele schepen, alsmede bijzondere exposities en tal van demonstraties van oude ambachten gaat komende vrijdag op het Willemsoordcomplex de zesde editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs van start. Bijzonder is dat met het entreekaartje, in de vorm van een  polsbandje, ook drie dagen lang gratis het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum kunnen worden bezocht.

Het belooft dit jaar een druk evenement te worden. In de voorverkoop zijn al meer kaarten verkocht dan op hetzelfde tijdstip van vorig jaar. Beursmanager Michiel Tegelberg: ”Een reden hiervoor kan zijn is dat we een indrukwekkend lezingenprogramma hebben samengesteld met onder andere als thema Veiligheid en Preventie. Onderdeel hiervan is een symposium over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de recente incidenten in de chartervaart. Verder is er ook aandacht voor zaken als duurzaamheid en natuurlijk het restaureren en in stand houden van nautisch erfgoed.”

In de Stadshal van theater De Kampanje presenteren zich ook dit jaar weer meer dan 50 standhouders, waaronder een tiental behoudsverenigingen. Nieuw is een nautische foto-expositie van Fotoclub Den Helder die zeker de moeite van het bekijken waard is. Dit laatste geldt ook voor de Medemblikkerloods, waar de restauratie van de Westwalbotter RD28 in volle gang is en waar tevens een expositie van de Noorderkunstkring is ingericht. Op de helling van Museumhaven Willemsoord staat als blikvanger de monumentale Groninger dektjalk Antilope en in de naastgelegen werkplaatsen in gebouw 73 worden oude ambachten gedemonstreerd. In de museumhaven liggen meer dan 40 traditionele schepen afgemeerd. Hiervan zijn het lichtschip Texel, de stoomsleepboot Noordzee en diverse reddingboten open voor bezoek, evenals het altijd gezellige Schipperscafé in gebouw 73.

Michiel Tegelberg vervolgt: ”De beurs is een ideaal platform gebleken om elkaar te ontmoeten, kennis en ervaring uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen. En een unieke kans om naast het beursbezoek ook gratis een kijkje te nemen in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum. Kortom, redenen genoeg om onze beurs te bezoeken”.

De EOC-Traditionele Schepen Beurs is op de vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en op de zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Het symposium naar aanleiding van het OVV-rapport begint op de vrijdag al om 10.00 uur.

De zesde editie van de beurs is voor de tweede keer in de monumentale Stadshal gehouden.