13-11-23 – 6e EOC-Traditionele Schepen Beurs goed bezocht

PERSBERICHT – 13 november 2023

DEN HELDER – Net als vorig jaar kunnen de organisatoren van de EOC-Traditionele Schepen Beurs ook nu weer terugkijken op een geslaagd evenement. Met 2.600 positief gestemde bezoekers uit verschillende landen en heel tevreden exposanten en sponsoren die hebben toegezegd ook in 2024 bij de zevende editie weer van de partij te willen zijn.

Het was dit jaar de tweede keer dat de beurs is gehouden in de monumentale Stadshal van theater De Kampanje. Een in 1916 als bankwerkerij gebouwd pand met een industriële uitstraling dat net als de mastenloods, waarin de eerste vier edities zijn gehouden, naadloos aansluit bij het karakter van de beurs. “Zowel de exposanten als de bezoekers van de beurs zijn heel content met deze hal die over prima faciliteiten beschikt. Met aangrenzend een mooie zaal voor lezingen, presentaties en discussies”, zegt beursmanager Michiel Tegelberg. “Vooral van dat laatste is intensief gebruik gemaakt. Met volle zalen tot gevolg.”

Ondanks het slechte weer, een alternatieve treinverbinding tussen Heerhugowaard en Den Helder en concurrerende nautische evenementen elders in het land heeft de beurs dit jaar circa 2.600 bezoekers getrokken, waaronder ook uit Duitsland, Denemarken, België en Italië. Een toename van 300 bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Velen van hen hebben ook nu weer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met entreekaartje (polsbandje) voor de beurs drie dagen lang gratis de beide maritieme musea op het Willemsoordcomplex te bezoeken. Zo mocht het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers 758 en het Marinemuseum 309 beursbezoekers verwelkomen en ontving het lichtschip Texel, de absolute blikvanger van Museumhaven Willemsoord, op haar beurt 228 beursbezoekers. Maar ook de scheepstimmerwerf in de Medemblikkerloods werd goed bezocht en de mechanische werkplaats in gebouw 73 was veel belangstelling voor de workshops smeden en klinken. Dit laatste gold ook voor de gratis rondleidingen over het complex. In de museumhaven zelf konden ruim 40 traditionele schepen worden bewonderd. Waarvan de meeste waren verlicht.

Michiel Tegelberg zegt tot besluit: “De vele positieve reacties die we als organisatie hebben ontvangen, geven ons de energie om er ook voor de zevende editie weer volop voor te gaan. Om alvast te noteren, deze wordt volgend jaar op 8, 9 en 10 november gehouden”.

De zesde editie van de beurs is voor de tweede keer in de monumentale Stadshal gehouden.