November 2023

NAUTISCH NIEUWS, november 2023

Foto 1
Foto 2

Nieuwe roerganger bij museumhaven
Tijdens de einde vaarseizoen viering, op vrijdag 3 november in het Schipperscafé, heeft voorzitter Michiel Tegelberg het roer van de Stichting Museumhaven Willemsoord officieel overgegeven aan zijn opvolger Harco Slot (geheel rechts op foto 1). De afscheid nemende voorzitter heeft als blijk van waardering voor zijn tomeloze inzet gedurende meer dan tien jaar uit handen van Henk Mosk, voorzitter van de Stichting Nautische Monumenten, een bijzonder cadeau in ontvangt mogen nemen. Het betreft een door meesterlasser Peter Jonas gemaakt kunstwerk van cortenstaal in de vorm van een replica in het klein (foto 2) van de eveneens door hem gemaakte walvis op sokkel die een prominente plek in het centrum van Huisduinen heeft gekregen. Ook echtgenote Melany Tegelberg is in het zonnetje gezet.

Uitbreiding kunstwerk Dreams by the Sea
Op vrijdagmiddag 3 november heeft de onthulling plaatsgevonden van twee boogvormige kunstwerken die zijn bevestigd aan het uiteinde van de helling van Museumhaven Willemsoord. Dit als aanvulling op het reeds op de helling aangebrachte nautische kunstwerk Dreams by the Sea. Bij de onthulling waren ook de scholieren aanwezig die de objecten op de bogen hebben ontworpen en de initiatiefnemers van het project Dreams by the Sea, meesterlasser Peter Jonas en de kunstenaressen Machteld Aardse en Femke Kempkes.

Foto 1
Foto 2

Verlichte schepen onderdeel Lichtfestival route
Van vrijdag 27 oktober tot en met zondag 12 november heeft iedereen weer kunnen genieten van de prachtige aangelichte objecten van het Lichtfestival Helder Licht. Zowel in het centrum van Den Helder als op het Willemsoordcomplex waren op tal van gebouwen, waaronder als pronkstuk de watertoren, prachtige projecties te zien. Heel bijzonder hieronder waren op Willemsoord de onderzeeboot Tonijn naast het Marinemuseum en de radarbol van het geleidewapenfregat De Ruyter (foto 1) op het grote plein. Ook waren veel museumschepen feestelijk verlicht (foto 2).

Foto: Harco Slot ©

Kanons van mijnenveger Hoogeveen gehaald
Het einde van de voormalige houten mijnenveger Hoogeveen komt steeds meer in zicht. Zo zijn op woensdag 8 november met behulp van een mobiele telescoopkraan de beide kanons van het schip afgehaald en naar de Nieuwe Haven getransporteerd. Zo kunnen zij tijdens de sloop van het schip niet in verkeerde handen vallen. De Hoogeveen zal over niet al te lange tijd uit Museumhaven Willemsoord gaan verdwijnen.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Weer succesvolle EOC-Traditionele Schepen Beurs
Het tweede weekend van november stond ook dit jaar weer geheel in het teken van de EOC-Traditionele Schepen Beurs (zie ook persbericht 13 november 2023). Deze beurs werd op vrijdag 10 november officieel geopend door Thedo Fruithof en Wim de Bruin, die beiden ooit aan de wieg van dit evenement stonden (foto 1). Direct na op de officiële opening werden de vrijwilligers van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee verrast met een flinke donatie van de Rabobank Kop van Noord-Holland (foto 2). De museumhaven was op de beurs vertegenwoordigd met presentaties van de Stichting Y8122 middels de vertrouwde bootstand (foto 3), de Stichting Stoomsleepboot Noordzee, de Stichting Historie der Kustverlichting die het lichtschip Texel in stand houdt, en de beide stichtingen die de reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot vertegenwoordigen (foto 4). Harry Muter, eigenaar van de zeilbrik Morgenster, hield tijdens het lezingenprogramma een voordracht over de chartervaart en de rol van Museumhaven Willemsoord die hierbij speelt.

Foto: Sikina ©

Spetterend optreden in Schipperscafé
Onderdeel van het beursweekend was op de zaterdagavond een optreden van Patsik en de Gentleblend. Patsik staat voor Patric en echtgenote Sikina, die samen een spetterend muziekoptreden gaven in een afgeladen vol Schipperscafé.

Foto 1: Hans Berkhout ©
Foto 2
Foto 3: Laurens Gankema ©

Drukte met sinterklaasvaren
Steeds vaker wordt voor het sinterklaasvaren een beroep gedaan op schepen die deel uitmaken van de collectie van Museumhaven Willemsoord. Zo heeft op zaterdag 18 november de stoomsleepboot Noordzee de goedheiligman in Hoorn afgeleverd (foto 1). De tjalk Dankbaarheid heeft op deze dag hetzelfde gedaan in Ewijcksluis (video) en de reddingboten Tjerck Hiddes en Javazee in Den Helder (foto 2). Op zaterdag 25 november is de reddingboot Dorus Rijkers in actie gekomen om de Sint via de museumhaven bij de Dukdalf op het Willemsoordcomplex af te zetten (foto 3).

Nog meer aandacht in media
De reeks publicaties in de Helderse Courant over bijzondere schepen en personen in Museumhaven Willemsoord is ook in de maand november voortgezet. Het spits is op 4 november afgebeten door het schippersechtpaar Mike en Marly van de zeilschoener Stortemelk die elk jaar in de museumhaven overwintert. Op 7 november is het de beurt aan Harry Muter, eigenaar van de zeilbrik Morgenster, op 18 november aan Anton Deutekom en Jan Kooiman, beiden machinist op de stoomsleepboot Noordzee, en op 25 november aan Wladimir (Villy) Rakov met de  Hagenaar Metje Mourik die hij aan het restaureren is. Tot slot heeft de Helderse Courant op vrijdag 10 november met maar liefst twee pagina’s flink uitgepakt met een artikel over Michiel Tegelberg en Harco Slot die elkaar hebben opgevolgd als voorzitter van de Stichting Museumhaven.

Foto: Dirk Bruin ©

Tres Hombres maakt oversteek
Na een aantal weken van intensief voorbereidingswerk dat door circa 30 enthousiaste vrijwilligers op Museumhaven Willemsoord werd verricht, was de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping gereed om wederom naar het Caribisch gebied te vertrekken. Op maandag 20 november werd de Tres Hombres door de motorsleepboot Gar vanuit de museumhaven naar zee gesleept (foto) om vervolgens onder zeil richting Engels Kanaal te gaan. Over een half jaar wordt de zeilende handelsvaarder weer in Nederland terugverwacht met een lading streekproducten en de inmiddels beroemde Tres Hombres rum. Met het schip is al zo’n vijftien keer de trans-Atlantische oversteek gemaakt. Deze reis bevinden zich zeven bemanningsleden en acht trainees aan boord.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld