December 2023

NAUTISCH NIEUWS, december 2023

Ens heeft oude naam terug
Kees en Lia Oud hebben hun aan de Flaneerkade afgemeerde motorsleepboot Nes herdoopt in Ens. Dit naar aanleiding van een duik in de geschiedenis van de ruim 16 meter lange sleper die in 1937 bij de werf van G. Bijlsma & Zn in Wartena is gebouwd. Vanaf de stapelloop heeft de sleper tot 1988 voor drie verschillende eigenaren onder de naam Ens gevaren. In dat jaar is de naam gewijzigd in Nes. Onder deze naam is de sleper blijven varen totdat de huidige eigenaren deze na hun speurtocht weer in ere hebben hersteld.

Foto: Pierre Talloen ©

Nieuwe solarboot in aanbouw
Deze maand zijn in de Medemblikkerloods leerlingen van Scholen aan Zee gestart met de bouw van een door zonnepanelen aangedreven houten boot. Met deze zogeheten solarboot zal over enkele maanden worden deelgenomen aan een landelijke competitie snelvaren. Een evenement dat eerder dit jaar in de Binnenhaven van Den Helder is georganiseerd.

Foto: Michiel Tegelberg ©

EHBO-cursus in het Schipperscafé
Een twintigtal vrijwilligers van Museumhaven Willemsoord heeft onlangs in het Schipperscafé deelgenomen aan een avondcursus EHBO en reanimeren. De oefeningen zijn met enthousiasme gevolgd en worden als heel leerzaam beschouwd.

Nieuwe assistente voor Marja
Er is weer een nieuw gezicht gesignaleerd achter de bar van het Schipperscafé nu beheerster Marja Timmers assistentie heeft gekregen van Martha Trap (rechts op foto). Zij heeft hiermee tijdens Sail Den Helder 2023 al de eerste ervaringen opgedaan en dat is zo goed bevallen dat Martha vaker in onze gezamenlijke huiskamer op de museumhaven te vinden zal zijn.

Buren wegwijs gemaakt op Willemsoord
Om onze nieuwe buren, waarvan er een groot aantal van buiten Den Helder afkomstig is, kennis te laten maken met de unieke historie van het Willemsoordcomplex en van de opzet en exploitatie van de museumhaven heeft vrijwilliger Paul Schaap het project ‘Weet waar u werkt’ opgestart. Hierbij worden ambtenaren in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan een  twee uur durende rondleiding over het werfcomplex waarop zij sinds enkele maanden werkzaam zijn. In de maand december alleen al hebben 50 buren van deze gelegenheid gebruik gemaakt.

Gezellig samenzijn in Schipperscafé
Op zaterdagmorgen 17 december is voor onze vrijwilligers en scheepseigenaren weer de traditionele kerstbijeenkomst gehouden. Net als in vorige jaren is deze weer druk bezocht.  Marja en Herman Timmers hadden hiervoor het Schipperscafé feestelijk aangekleed en trakteerden hun gasten op glühwein en kerstbrood.

Gemeente kent subsidie toe
In een persbericht op 14 december heeft de Gemeente Den Helder bekend gemaakt dat zij ook voor 2024 een aantal subsidies toekent aan diverse evenementen en publieksactiviteiten. In totaal ontvangen dit jaar 6 evenementen en 17 publieksactiviteiten financiële steun. Hieronder ook de EOC-Traditionele Schepen Beurs die volgend jaar november voor de zevende keer op Willemsoord wordt gehouden. Met deze subsidies wil de gemeente evenementen en activiteiten stimuleren en Den Helder als aantrekkelijke evenementenstad op de kaart zetten.

Lichtschip Texel goed bezocht
Het lichtschip Texel heeft zich dit jaar in een flink toegenomen belangstelling mogen verheugen. In totaal hebben 3.765 personen een kijkje genomen aan boord van dit unieke nautisch monument uit 1952. Vooral tijdens Sail Den Helder 2023 heeft de Texel over belangstelling niet te klagen gehad. Ook veel passagiers van de luxe motorcruiseschepen die in de zomer Den Helder aandoen, hebben de weg naar het lichtschip gevonden. In 2022 bleef de teller staan op 1.150 bezoekers.

Nieuwe hoofdmotor voor Entreprise
De in het Werfkanaal liggende steilsteven Entreprise heeft een nieuw kloppend hart gekregen. Het is een driecilinder Stork Ricardo dieselmotor met een gewicht van 4 ton en een vermogen van 140 pk. De nieuwe voortstuwer heeft een oude Deutz 517 diesel vervangen.

Media-aandacht houdt aan
De Helderse Courant schenkt al vanaf september dit jaar uitgebreid aandacht aan bijzondere schepen en personen in Museumhaven Willemsoord en is hiermee ook in december onverminderd doorgegaan. Zo is in de editie van 2 december een uitgebreid interview geplaatst met Joost van Dijk, de nieuwe eigenaar van de zeilende vrachtvaarder De Tukker. Op 9 december is hetzelfde gebeurd met Marinus Kroes en zijn vrouw Hermien die op de oude Deense viskotter Sparto bivakkeren. Als laatste is op op 30 december een interview met Kees en Lia Oud, de eigenaren van de prachtige motorsleepboot Ens, verschenen.

Foto: Anne-Lise Thomassen ©

Weer veel belangstelling voor rondleidingen
De belangstelling voor historische rondleidingen over het Willemsoordcomplex is na een paar stille coronajaren weer flink toegenomen. In totaal hebben dit jaar 540 personen deelgenomen aan een anderhalf tot twee uur durende rondleiding. Hierbij zijn met name de speciale bunkerrondleidingen in de maand juni een groot succes gebleken. Daarnaast hebben 60 belangstellenden de presentatie over de historie van het complex en de opzet en exploitatie van de museumhaven bijgewoond.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld