Juni 2024

Frouke gereed voor ErfgoedTour 2024
De afgelopen maanden is door Ruurd Eijzinga en Froukje Blaauw hard gewerkt om hun monumentale Groninger zeiltjalk Frouke op tijd gereed te hebben voor deelname aan de ErfgoedTour van de jubilerende Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Hiervoor verzamelen zich tientallen historische bedrijfsvaartuigen in Middelburg voor een vaartocht door heel Nederland die op 6 juli van start gaat. De Frouke treedt hierbij op als ambassadeur voor Museumhaven Willemsoord en Den Helder. Verder zal ook reclame gemaakt worden voor de EOC-Traditionele Schepen Beurs die in november voor de zevende keer op Willemsoord wordt georganiseerd.

Foto: Froukje Blaauw ©

Weer een kunstwerk
Opnieuw heeft kunstenaar Peter Jonas in de mechanische werkplaats op Museumhaven Willemsoord een schaalmodel van een kunstwerk op ware grootte uitgewerkt. Het model, een combinatie van een pauw en een kwal, is gemaakt door Eluna Sulsters, een leerlinge van Lyceum aan Zee. Zij heeft hiermee vorig jaar de jaarlijkse ontwerpwedstrijd gewonnen. Op donderdag 13 juni is het volledig uit aluminium opgebouwde kunstwerk onthuld in de beeldentuin tentakels opgebouwde kunstwerk onthuld in de beeldentuin van Lyceum aan Zee. Eluna heeft haar ontwerp de naam Paul gegeven.

Foto: Sjaak Vrieling ©

Schilderij geschonken aan lichtschip
Kunstenaar Frits J. Goosen (links op foto) heeft de Stichting Historie der Kustverlichting opnieuw een prachtig olieverfschilderij geschonken. Het schilderij, waarop het lichtschip Texel in volle glorie staat afgebeeld, is aan boord van het lichtschip in ontvangst genomen door vrijwilliger Herman Steigstra (rechts). In augustus 2018 heeft de 80-jarige  kunstenaar uit Blaricum ook al een schilderij van zijn hand aan het lichtschip geschonken.

Lichtschip beheerders officieel ANBI-stichting
De aanvraag van de Stichting Historie der Kustverlichting, eigenaar en exploitant van het lichtschip Texel, voor het verkrijgen van een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) status is door de Belastingdienst gehonoreerd. Met als ingangsdatum 1 januari 2024. Door de ANBI-status is het mogelijk dat een donatie die wordt gedaan aan het lichtschip  door de schenker als aftrekpost voor de belasting kan worden opgevoerd.

Foto: HHRC ©

Schepen naar Nationale Historische Reddingbotendag
Een aanzienlijk deel van de collectie reddingboten van Museumhaven Willemsoord heeft op zaterdag 15 en zondag 16 juni in Lelystad deelgenomen aan de Nationale Historische Reddingbotendag. Deelnemers uit Den Helder waren de Dorus Rijkers, De Zeemanspot, Insulinde, Prins Hendrik en Tjerck Hiddes. Het was de tweede keer in korte tijd dat er tegelijk zo veel Helderse reddingboten uit Den Helder op stap waren. Afgelopen mei hadden diverse boten in Amsterdam ook al deelgenomen aan de de viering van het 200-jarig bestaan van de KNRM.

Foto: Ruurd Eijzinga ©

Jong leven in museumhaven
Verscholen achter de steiger voor het Schipperscafé had een  meerkoetpaartje een nestje gebouwd in één van de oude autobanden die als stootwillen aan de stoomsleepboot Y8122 hangen. Hoewel ze dachten dat hier ongestoord en uit het zicht te kunnen broeden, zag Ruurd Eijzinga kans om dit aandoenlijke plaatje te schieten.

Foto 1: Jeroen Bruin ©
Foto 2: Jeroen Bruin ©

Nieuw schip op de helling
Vijf dagen nadat de motorsleepboot Truy (foto 1) weer te water was gegaan, is op 30 juni de 23,5 meter lange tjalk Fiducia uit Alkmaar de helling van Museumhaven Willemsoord opgetrokken (foto 2). Aan dit monumentale vaartuig zal reparatie- en onderhoudswerk worden uitgevoerd. Van de Truy is op de helling naast het repareren van de beunkoeler ook de scheepsromp flink onder handen genomen.

Foto 1: Lia Krap ©
Foto 2: Lia Krap ©

Emotionele ontmoeting op sleepboot Ens
De motorsleepboot Ens, onderdeel van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord, is op zaterdag 22 juni bezocht door nazaten van Lammert Smit, de eerste eigenaar van de boot, die de sleper in 1937 heeft laten bouwen bij Scheepswerf G. Bijlsma & Zn in Wartena. Zijn drie zonen (foto 1), die ondertussen zelf ook al de respectabele leeftijd van 75, 77 en 80 jaar hebben bereikt, toonden zich heel dankbaar voor de ontvangst aan boord (foto 2). Hierbij werden talloze mooie herinneringen opgehaald en ook overhandigden zij Kees Oud en Lia Krap, de huidige eigenaren van de Ens, een schaalmodel van de sleper. Dit door de eerste eigenaar zelf vervaardigde model zal in Den Helder worden opgeknapt.

Uitreiking ABBA 2024 tijdens schepenbeurs
De uitreiking van de Amateur BootBouw Award 2024 (ABBA 2024) is losgemaakt van het Houten Boten Festival en zal dit jaar plaatsvinden tijdens de 7e EOC-Traditionele Schepen Beurs die van 8 tot en met 10 november in de Stadshal op het Willemsoordcomplex wordt gehouden. Bijzonder is dat deze keer niet alleen houten botenbouwers, maar ook bouwers van boten van andere materialen als staal, aluminium en kunststof aan deze bootbouwcompetitie kunnen deelnemen. Voor meer informatie zie link. 

Modificatie in metaalwerkplaats
De afgelopen maand is in onze metaalwerkplaats hard gewerkt. Dit heeft er onder andere in geresulteerd dat de compressor nu vanuit deze werkplaats kan worden bediend. Ook is de koeling van de afkortzaag gerepareerd. Verder is het rapport over de elektrische installatie binnengekomen en een lijst met werkzaamheden opgesteld. Van het vastzetten van een stopcontact tot aan meer ingewikkelde klussen, waarvoor een specialist zal worden ingehuurd.
Als er mensen zijn die wat klusjes willen komen klaren, dan kunnen zij zich melden bij Peter Jonas.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld