Juli 2024

Noa Victoria blikvanger in museumhaven
Begin juli ligt er een heel opvallend vaartuig afgemeerd aan de Flaneerkade in Museumhaven Willemsoord. Het is de replica Noa Victoria uit het Spaanse Sevilla. Met de originele Noa Victoria heeft de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan tussen 1519 en 1521 zijn eerste reis om de wereld gemaakt. Tijdens het bezoek aan Den Helder is het zeilvaartuig opengesteld geweest voor bezoekers.



Foto: Sjaak Vrieling ©

Poolse fotograaf op lichtschip Texel
In de eerste week van deze maand is Michal Siarek aan boord van het lichtschip Texel geweest. Deze bekende Poolse fotograaf is bezig met een artikel voor de Volkskrant over vuurtorens en de hierin toegepaste Fresnell-lenzen. Hiervoor heeft hij onder andere het lichthuis van de Texel gefotografeerd.

Foto: Ruurd Eijzinga ©

Tjalk Frouke in de ErfgoedTour
De tjalk Frouke heeft zich in Woudrichem aangesloten bij de ErfgoedTour van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Aan de ErfgoedTour, die door alle Nederlandse provincies voert, nemen circa 165 historische vaartuigen deel. Deze ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de LVBHB georganiseerde vaartocht is op 6 juli in Middelburg van start gegaan en eindigt op 16 augustus in Hasselt. De Frouke is op maandag 1 juli uit Museumhaven Willemsoord vertrokken. De foto is genomen in de sluis van Vreeswijk. De Frouke ligt in het midden van de tweede rij.

Schoonschip bij Stichting Y8122
Op zaterdag 13 juli meldt zich in het Schipperscafé een groep dames die zich tijdens een vrijwilligersmanifestatie hebben aangemeld voor het verrichten van allerlei hand- en spandiensten. Zij voeren die dag schoonmaakwerk uit in de werkplaats van de Stichting Y8122, “het Kabelgat” en opruim- en schilderwerk aan boord van de voor het Schipperscafé afgemeerde stoomsleepboot Y8122.

Tjalk Fiducia voorzien van boegschroef
De eind juni drooggezette monumentale tjalk Fiducia is op de helling van de museumhaven voorzien van een boegschroef. Hiermee is het vaartuig voortaan veel beter te manoeuvreren. Ook is groot onderhoud uitgevoerd aan de romp van het vaartuig dat op 16 juli weer als nieuw te water is gegaan (foto). De plek op de helling is een dag later alweer ingenomen door het motorjacht Idunn. De hieraan uit te voeren inspectie- en onderhoudsbeurt heeft ruim een week in beslag genomen.

Foto: St. Stoomsleepboot Noordzee ©

Promotie tijdens Westriese Waterweken
Net als bij voorgaande edities hebben ook dit jaar weer diverse Helderse organisaties medio juli in de haven van Medemblik deelgenomen aan de Westfriese Waterweken. Op de havenkade werden promotiestands ingericht door de Stichting Historie der Kustverlichting en de Stichting Stoomsleepboot Noordzee (foto) die respectievelijk het lichtschip Texel en de stoomsleepboot Noordzee exploiteren, en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Foto: Sjaak Vrieling ©

Veel bezoek op lichtschip Texel
Vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting, exploitant van het lichtschip Texel, kunnen terugkijken op een drukke maand juli. Met name de belangstelling voor rondleidingen aan boord door groepen passagiers van De Willemstad en De Holland is altijd groot. Deze motorcruiseschepen doen wekelijks de Helderse haven aan. Daarnaast is het lichtschip bezocht door een groep oud-zeevarenden (Vrienden van de Koopvaardij) die ooit in Amsterdam hun praktijkopleiding aan boord van het zeilvaartuig Pollux hebben gevolgd. 

Foto: Marja Timmers ©

Rijdende Rechter in Schipperscafé
Op vrijdag 19 juli heeft er in het Schipperscafé in het Nautisch Kwartier van het Willemsoordcomplex een bijzondere manifestatie plaatsgevonden. Het betrof een zitting van De Rijdende Rechter, waarbij een Helders conflict werd voorgelegd dat nogal wat belangstelling trok. De Rijdende Rechter is een televisieprogramma van KRO/NCRV waarin mr. John Reid op locatie bindende uitspraken in conflicten doet.

Media aandacht voor botter Ransdorp 28
In een paginagroot artikel heeft de Helderse Courant op donderdag 25 juli aandacht geschonken aan de complexe restauratie van de Westwalbotter RD28 die onder leiding van Dirk Reitsma door een groep enthousiaste vrijwilligers wordt uitgevoerd. Volgens de krant zijn al 5.000 manuren in de restauratie gestoken. In het artikel vertelt Gert de Haas, voorzitter van de Stichting Helderse Botters, over de levensloop van de duizenden botters die jarenlang een omvangrijke vissersvloot hebben gevormd. Aan de restauratie van de botter wordt in de Medemblikkerloods al meer dan een jaar gewerkt. Naar verwachting kan de RD28 begin volgend jaar weer als nieuw te water.

Meevaren met de Stoomsleepboot Noordzee
De stoomsleepboot Noordzee neemt op zaterdag 17 en zondag 18 augustus weer deel aan het Stoomsloepenweekend bij het Nationaal Stoommachinemusem in Medemblik. Op zowel de heenreis naar Medemblik op vrijdag 16 augustus als de terugreis naar Den Helder op maandag 19 augustus kan worden meegevaren. Kaarten zijn te bestellen via www.stoomsleepbootnoordzee.nl. Dit laatste geldt ook voor de rondvaarten die op zaterdag en zondag in Medemblik met de Noordzee kunnen worden gemaakt (foto).

Foto: Josepha Kempl ©

Monumentaal motorvrachtschip op bezoek
In week 29 is de museumhaven aangedaan door de 33 meter lange en 5 meter brede Ocker Nokkel. Een voormalig vrachtscheepje dat in 1928 van stapel is gelopen bij Scheepswerf Timmer in Overschie en nu als varend woonschip wordt gebruikt. De voortstuwing bestaat uit een 70 pk sterke Brons dieselmotor en de tonnage bedraagt 199 ton. Op de foto ligt de Ocker Nokkel afgemeerd aan de Flaneerkade.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld