12-8-2024 Meevaren met de Stoomsleepboot Noordzee

PERSBERICHT – 12 augustus 2024

MEEVAREN MET DE STOOMSLEEPBOOT NOORDZEE

DEN HELDER – Er kan vanuit Museumhaven Willemsoord weer worden meegevaren met de Noordzee. Deze prachtig gerestaureerde stoomsleepboot neemt op zaterdag 17 en zondag 18 augustus deel aan het Stoomsloepenweekend bij het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Zowel op de heenreis naar Medemblik op vrijdag 16 augustus als op de terugreis naar Den Helder op maandag 19 augustus kan de liefhebber aan boord kennis maken met het unieke stoombedrijf voor de voortstuwing van deze ruim 100 jaar oude sleper.

De stoomsleepboot Noordzee, één van de pareltjes van Museumhaven Willemsoord, wordt maar enkele keren per jaar opgestookt voor een vaartrip. Voor de reis naar Medemblik gaat aan de kade voor restaurant Stoom op woensdag 14 augustus het opstoken al van start. De druk in de ketel wordt in de daaropvolgende dagen langzaam opgevoerd, zodat op vrijdag rond het middaguur de vaartocht over het Marsdiep, de Waddenzee en het IJsselmeer naar Medemblik kan worden gemaakt. Verwacht wordt dat de sleper einde middag in Medemblik zal afmeren. Op zaterdag en zondag worden er vanaf de steiger bij het stoomgemaal korte vaartrips over het IJsselmeer gemaakt. De terugreis naar Den Helder wordt maandag om 9.00 uur aanvaard en rond 15.00 uur wordt de Noordzee weer op haar vaste ligplaats in de museumhaven terugverwacht. Kaarten voor zowel de heen- als terugreis als voor de vaartrips op zaterdag en zondag kunnen worden geboekt via de evenementenpagina op de site www.stoomsleepbootnoordzee.nl. 

De Noordzee is door enthousiaste vrijwilligers in de periode 2016-2021 in Museumhaven Willemsoord volledig gerestaureerd. Tevens is de stomer gecertificeerd voor het varen met maximaal 50 passagiers. Eerder dit jaar was de Noordzee nog één van de publiekstrekkers op Dordt in Stoom, het grootste stoomevenement van Europa.

De Noordzee gaat weer op reis naar Medemblik. (Foto: Paul Schaap)

Voor nadere informatie:
Stichting Stoomsleepboot Noordzee
Paul Schaap
T 06-53795508
E: paulpas@xs4all.nl