Maart 2017

NAUTISCH NIEUWS, maart 2017


Noorman terug in museumhaven

Hij ligt alweer een tijdje in de museumhaven aan de Flaneerkade afgemeerd. De 360 pk sterke motorsleper Noorman van Ronald Poog uit Hippolytushoef. De bijna 16 meter lange sleper, tegenwoordig voorzien van een duwsteven, heeft 1939 als bouwjaar en is bij de werf Bodewes & Dutmer in Groningen van stapel gelopen.

Dorus Rijkers bij opening Kooyhaven

Het regionaal havengebonden bedrijventerrein Kooyhaven is dinsdag 7 maart officieel geopend door directeur Jacoba Bolderheij van Port of Den Helder. Eregast bij dit evenement was de museale reddingboot Dorus Rijkers (1923) die hiervoor in de nieuwe Kooyhaven werd afgemeerd.

Lola weer te water

Na ruim drie maanden droog te hebben gestaan op de helling van Museumhaven Willemsoord is de Noordzeekotter Lola UK 53 weer te water gelaten. Tijdens de hellingbeurt is aan boord veel staalwerk verricht, waaronder het vervangen van spanten en huidplaten. Tevens is het nodige onderhoudswerk uitgevoerd en is de romp opnieuw in de verf gezet.

Voorlichtingsmiddag voor ondernemers
Op woensdagmiddag 15 maart heeft Evert van den Broek in het Schipperscafé voorlichting gegeven aan de actieve ondernemers op Willemsoord over de komende Sail Den Helder 2017 manifestatie. Een belangrijk deel van de activiteiten van dit unieke nautische evenement, dat samen met de Marinedagen wordt gehouden, zal op Willemsoord plaatsvinden./div>

Informatieborden voor museumschepen

Op de periodieke overlegavond voor alle aangeslotenen van de Stichting Museumhaven Willemsoord en Stichting Nautische Monumenten, gehouden op 21 maart in het Schipperscafé, zijn door Dirk Bruin informatieborden uitgereikt. Deze voor onze museumschepen bestemde borden konden worden gemaakt dankzij een financiële bijdrage uit het Waddenfonds.

Scheepsbel voor Bonaire

De onlangs aan de Stichting Nautische Monumenten geschonken scheepsbel komt aan boord van het schroefstoomschip Zr.Ms. Bonaire te hangen. Dit museumschip staat op blokken in dok 1. De bel is in ontvangst genomen door Ben Mooiman (links) en Hans Kousbroek.

Bonaire krijgt nieuwe schoorsteen

In de werkplaats van Gebouw 39 ligt een bijzondere constructie klaar om aan boord van het stoomschroefschip Zr.Ms. Bonaire te worden geïnstalleerd. De buisconstructie blijkt de nieuwe schoorsteen te zijn van het in dok 1 op blokken staande museumschip. Op een schilderbeurt na is de schoorsteen er klaar voor om binnenkort aan boord te worden geplaatst.

Scheepstimmerwerf Willemsoord bijna gereed

De ombouw van de Medemblikkerloods tot scheepstimmerwerf raakt in de eindfase. Alle bergplaatsen met bovenzolder zijn ondertussen verhuurd en ingericht. Ook de verlichting en stroomvoorzieningen zijn gereed en in de werkplaats staan alle machines op hun plek. De afzuiginstallatie is evenals de multifunctionele ruimte boven de werkplaats bijna klaar en de toiletunit is al in gebruik. Een pluim voor het bouwteam (zie foto) dat de afgelopen maanden onder leiding van Dirk Reitsma veel werk heeft verzet. De scheepstimmerwerf wordt op 7 april officieel geopend.

Reparatie romp Sparto vordert gestaag

Op de werf van Teerenstra wordt door eigenaar Marinus Kroes hard gewerkt aan de houten romp van zijn Deense viskotter Sparto. Vanaf de dijk bij de werf is dit goed te volgen. Diverse houten delen van het in 1948 gebouwde vaartuig zijn inmiddels vervangen.

Drukte bij afbouwkade

Nog voor de start van het vaarseizoen wordt op Museumhaven Willemsoord hard gewerkt om diverse grote charterzeilschepen weer vaargereed te krijgen. Op de foto van links naar rechts de Stortemelk, Morgenster en Tecla. Verwacht wordt dat deze schepen dit jaar alle drie zullen deelnemen aan de Race of the Classics.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld