Mei 2017

NAUTISCH NIEUWS, mei 2017


Klassiek motorjacht op helling

Op de eerste dag van mei is het klassieke Wieringer motorjacht Idunn voor onderhoud voor een aantal dagen drooggezet op de helling van Museumhaven Willemsoord. Vooral het onderwaterschip kon zo door de eigenaar goed onder handen worden genomen. De Idunn heeft 1963 als bouwjaar.

Bolders op nieuwe steigers

Onze vrijwilligers hebben in de eerste week van mei de bolders aangebracht op de nieuwe Boerenverdrietsteiger. Eerder was dit al gebeurd met de kikkers. Hiermee is de nieuwe steiger nu volledig gereed voor gebruik en kan er veilig aan worden afgemeerd.


Nordlys weer terug in museumhaven

De zeilende handelsvaarder Nordlys van Fairtransport Shipping weer in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd en afgemeerd aan de afbouwkade. De afgelopen maanden heeft het vaartuig op de werf van Teerenstra drooggestaan voor het vervangen van spanten in het voorschip en van de voorsteven. Langs de afbouwkade worden deze maand de puntjes op de i gezet.


Torenkraan dok 1 ingepakt

Een opmerkelijke operatie betreft deze maand het opnieuw in de verf zetten van de monumentale torenkraan bij dok 1 op het Willemsoordcomplex. Voor dit werk is de in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwde kraan eerst in de steigers gezet. Deze zijn hierna van top tot teen ingepakt met folie, wat een bijzonder plaatje oplevert.

Innovatief jacht Ecolution

Het jacht Ecolution van wijlen astronaut Wubbo Ockels is begin mei afgemeerd in Museumhaven Willemsoord. Hier zal het jacht gereed worden gemaakt om in 2018 op duurzame wijze een zeiltocht rond de Noordpool te gaan maken. Hiervoor moeten nog diverse modificaties aan boord worden uitgevoerd. Museumhaven Willemsoord heeft er tijdelijk een blikvanger bij.

Jantina Afra weer op bezoek

Opnieuw heeft eigenaar Theo Hoogmoed met zijn monumentale tjalk Jantina Afina ligplaats gekozen in Museumhaven Willemsoord. Eerst aan de Flaneerkade en later aan de steiger voor het Schipperscafé. Langs de Flaneerkade zijn de zwaarden opnieuw geconserveerd en voor het Schipperscafé is staalwerk aan de voorsteven verricht.

Vrachtschip Damsterdiep aan Flaneerkade

Medio mei heeft het prachtig gerestaureerde vrachtschip Damsterdiep enkele dagen afgemeerd gelegen aan de Flaneerkade in Museumhaven Willemsoord. Het uit Rotterdam afkomstige vrachtschip is omgebouwd tot woonschip.

Twee catamarans in dok 2

Vanaf 24 maart tot eind mei hebben er tegelijk twee Engelse catamarans voor onderhoud en reparatie drooggestaan in dok 2 op het Willemsoordcomplex. Het betreft de Marineco Mariah en Marineco Dignity van Marineco uit Leith. Beide schepen van het type Damen Fast Crew Supplier 2610 zijn door Damen Shipyards Den Helder in dok 2 onder handen genomen.

Frame met luchtfoto voor presentaties

Om een goed beeld te kunnen geven van Museumhaven Willemsoord op beurzen en bij presentaties is een door Flying Focus gemaakte luchtfoto van het complex uitvergroot en op canvas in een frame gespannen. Het geheel is te bewonderen in het Schipperscafé.

Nieuwe oprit Schipperscafé

De losse houten toegang voor rollators en rolstoelen naar het Schippercafé is vervangen door een vaste, metalen oprit van traanplaat. Op de foto wordt de oprit door de makers Herman Timmers (op knieën) en Kees de Ronde, onder toezicht van Arjan Elling, ter plekke geïnstalleerd.

Veel werk op Noordzee

In de maanden april en mei is er door diverse vrijwilligers uit heel Nederland veel werk verzet aan boord van de in het Werfkanaal afgemeerde stoomsleper Noordzee. Plan is om de in 1922 gebouwde sleper tijdens Sail Den Helder optimaal te presenteren.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld