Juni 2017

NAUTISCH NIEUWS, juni 2017


Nieuwe informatieborden op kades

De eerste door Dirk Bruin uitgereikte informatieborden voor onze schepen worden steeds vaker op de kades van de museumhaven gesignaleerd. Eén van de eerste was het bord van de zeilbrik Morgenster dat in een mooi houten frame op de afbouwkade langs het Boerenverdriet stond te pronken.

Nieuwe roldeur voor mechanische werkplaats

Om in koudweerperiodes de warmte binnen te houden, is achter de stalen toegangsdeur van de mechanische werkplaats een isolerende roldeur geplaatst. De hiervoor benodigde werkzaamheden zijn door Fieke de Baat uitgevoerd.

Vrouwe Berendina op de helling

De prachtige gerestaureerde tjalk Vrouwe Berendina van Arjan van der Veen is op 22 juni op de helling van Museumhaven Willemsoord drooggezet om aan de romp van het vaartuig het nodige onderhoudswerk te kunnen verrichten.

Megavloot varend erfgoed in museumhaven

Tijdens de Sail-manifestatie hebben van 22 t/m 25 juni circa 170 schepen van het varend erfgoed Den Helder bezocht. Afgemeerd is in de wateren rond het Willemsoordcomplex en langs de Flaneerkade.


Reddingboten actief tijdens Sail

De reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot hebben tijdens Sail Den Helder op zowel donderdag 22 juni tijdens de intocht als op zondag 25 juni tijdens het vertrek van de tallships met gasten gevaren (foto 1). Verder zijn op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni tochten door de Buitenhaven gemaakt (foto 2). Foto 1: Gerard Hellings ©


Ook botters maken vaartochten

Net als de reddingboten hebben ook de botters HD 2 en RD 28 en de Lemsteraak LE 74 tijdens Sail Den Helder vaartochten verzorgd op het Marsdiep en in de Buitenhaven.

Mijnenjagers tijdens Sail in dok 2

Twee Alkmaar-klasse mijnenjagers lagen tijdens Sail op het Willemsoordcomplex in dok 2 afgemeerd. Voor in dok de Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Willemstad en daarachter de Belgische mijnenjager Narcis. Beide blikvangers waren tijdens het evenement opengesteld voor publiek.

Schipperscafé druk bezocht

Het Schipperscafé op Museumhaven Willemsoord is tijdens Sail Den Helder druk bezocht. En dan niet alleen door passanten, maar ook door de bemanningen van het varend erfgoed. Levende muziek zorgde met name in de avonduren voor veel gezelligheid. Om alles in goede banen te leiden is hard gewerkt door uitbaatster Marja Timmers (rechts op foto) en de vrijwilligers Joyce Mosk (links op foto), Gerie Guit, Trieneke Pepping, Roelie v.d. Woude, Joke van Baar, Paul Schaap en Herman Winter

Eigen schepen voor Sail verhaald

Om alle bezoekende schepen van het varend erfgoed een goede plek te kunnen geven in en rond de museumhaven, werden de eigen schepen tijdelijk naar andere ligplaatsen verhaald. Zo kreeg de stoomsleper Noordzee, normaal afgemeerd in het Werfkanaal, een prominente plek achter Theater De Kampanje.

Steeds meer belangstelling voor rondleidingen

Het aantal aanmeldingen voor een historische rondleiding over het Willemsoordcomplex groeit gestaag. Ging het over heel 2016 nog om een totaal van 355 personen, in de eerste zes maanden van dit jaar mochten Paul Schaap en zijn assistent-rondleiders er al 400 verwelkomen.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld