Juli 2017

NAUTISCH NIEUWS, juli 2017


Drijvend kasteel in museumhaven

Begin juli is de ‘Vlotburg’ weer aan de Flaneerkade afgemeerd. Dit tot drijvend kasteelschip omgebouwde vaartuig van eigenaar Lennie Vries trekt ieder jaar door Nederland, met aan boord een echte ridder en zijn paard. Het schip is als museum te bezoeken.

Ecolution weer vertrokken

Onverwachts is het jacht Ecolution van wijlen astronaut Wubbo Ockels weer uit Museumhaven Willemsoord vertrokken. Na deel te hebben genomen aan de Marinedagen is het schip aan de nieuwe Boerenverdrietsteiger gereed gemaakt voor vertrek naar haar thuishaven Lauwersoog.

Nieuwe faciliteiten scheepstimmerwerf

Door vrijwilligers is deze maand in de tot scheepstimmerwerf omgebouwde Medemblikkerloods een toiletgroep gecreëerd, alsmede boven de houtwerkplaats een multifunctionele ruimte voor onder meer het houden van vergaderingen en het geven van presentaties en cursussen.


Uitbreiding mechanische werkplaats

Door de houtbewerkingsmachines te verplaatsen van de werkplaats in Gebouw 73 naar de nieuwe scheepstimmerwerf in de Medemblikkerloods is er ruimte vrij gekomen om de mechanische werkplaats uit te breiden. Inmiddels zijn hier al een smeedhoek en een lashoek gecreëerd voor het in stand houden van oude ambachten.


Museumschepen tijdelijk verhaald

Het ramschip Schorpioen en de mijnenlegger Abraham Crijnssen zijn in juli tijdelijk verhaald naar de kade achter Gebouw 72. Dit laatste was nodig om voor de kade bij het Marinemuseum de bodem van het Natte Dok te kunnen inspecteren op explosieven. Dit in het kader van de op handen zijnde renovatie van deze kade.

Extra opslag bij scheepstimmerwerf

Vrijwilligers hebben aan de vrije wand van de Medemblikkerloods een extra opslaglocatie gemaakt. Kort na de oplevering is, waarschijnlijk door een vrachtauto, een deel van de dakconstructie vernield. De hierbij opgelopen schade is inmiddels weer gerepareerd.

Stuurhuis Noordzee gerepareerd

Begin juli is door een vakman de hinderlijke lekkage in het dak van het stuurhuis van de stoomsleper Noordzee professioneel gerepareerd. Verder is in het stuurhuis nog wat hout vervangen, is aan de buitenzijde schuur- en lakwerk uitgevoerd en zijn in het ketelruim/machinekamer de eerste voorbereidingen getroffen voor het vervangen van de stoomketel.

Schepen op helling

In juli hebben twee monumentale schepen op de helling van Museumhaven Willemsoord gestaan. In de eerste helft van de maand de tjalk Guurtje van Hans Bakker uit Den Helder. Aan de romp van deze in 1895 gebouwd tjalk is door de eigenaar het nodige onderhoudwerk uitgevoerd. In de derde week was het de beurt aan de in 1907 gebouwde loodsboot Tulp van Frans Claessens, die voor de aanstaande verkoop van zijn schip huidmetingen aan de romp heeft laten doen.


Nordlys weer operationeel

Na ruim tweeënhalve maand aan de afbouwkade te hebben gelegen, was het zeilende handelsvaarder Nordlys van Fairtransport Shipping weer klaar voor vertrek. Na eerst nog lading uit de Tres Hombres te hebben overgeslagen, is de Nordlys eind juli naar Kopenhagen vertrokken.

Dorus Rijkers naar jubileumviering

De motorreddingboot Dorus Rijkers heeft in juli diverse vaartochten gemaakt, waaronder voor het doen van asverstrooiingen. Ook is deelgenomen aan de viering van 275 jaar ´t Zand. Voor het in stand houden van de reddingboot heeft de Dorus Rijkers van het dagelijks bestuur van de Stichting Den Helder Marinestad 900 euro ontvangen. Dit betrof geld dat voor de opheffing van deze stichting nog in kas zat.
Foto: André Sondeman ©
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld