Augustus 2017

NAUTISCH NIEUWS, augustus 2017


Tres Hombres droog bij Teerenstra

Na een drukke vaarperiode heeft de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping de hele maand augustus voor groot onderhoud aan het onderwaterschip op de werf van het Helderse straal- en schilderbedrijf Teerenstra drooggestaan.

Halve Maen even in dok

De VOC-replica Halve Maen is op maandag 7 augustus kort drooggezet in het grote dok van Damen Shipyards Den Helder. Dit was nodig om de romp te kunnen inspecteren, ter voorbereiding op een grote onderhouds- en reparatiebeurt aan het onderwaterschip. De Halve Maen heeft Hoorn als uitvalsbasis.

Lichtschip Texel naar Medemblik

Op maandag 7 augustus is het lichtschip Texel door de Eemshorn en Noorman naar Medemblik gesleept om daar van 11 t/m 13 augustus als blikvanger te fungeren tijdens de jaarlijkse manifestatie Westfriese Waterweken. Het lichtschip is deze dagen door circa 3.000 mensen bezocht. Op 16 augustus is het schip door dezelfde slepers weer naar Den Helder teruggebracht.


Ook reddingboten naar Medemblik

Niet alleen het lichtschip Texel, maar ook de reddingboten Prins Hendrik en Tjerck Hiddes hebben in Medemblik deelgenomen aan de Westfriese Waterweken. Tijdens deze manifestatie zijn met de Tjerck Hiddes regelmatig korte vaartrips gemaakt.

Royal Helena aan nieuwe steiger

In de derde week van augustus heeft de barkentijn Royal Helena enige dagen afgemeerd gelegen aan de nieuwe Boerenverdrietsteiger in Museumhaven Willemsoord. Het bijna 45 meter lange zeilschip, met Varna in Bulgarije als thuishaven, was eind juni al naar Den Helder gekomen om aan Sail Den Helder deel te nemen.

Reddingboot Christiania op bezoek

Na deel te hebben genomen aan Sail Den Helder bleef het Noorse zeilschip Christiania achter in Museumhaven Willemsoord. Een prachtig schip dat nagenoeg de hele maand augustus aan de afbouw/reparatiekade heeft gelegen. Het 14 meter lange vaartuig is in 1895 naar een ontwerp van Colin Archer als reddingboot gebouwd op de Carl Arnold-Christiana werf. Met dit schip zijn 257 mensen en 90 schepen gered.

Nieuw naambord voor Schipperscafé

Het valt niet te missen, het nieuwe naambord boven de ingang van het Schipperscafé. Op het bord staan de logo’s van de Stichting Nautische Monumenten en de Stichting Museumhaven Willemsoord.

Noodreparatie klipperaak Rehoboth

Eén van de varende deelnemers aan het Historisch Weekend, de monumentale klipperaak Rehoboth uit Groningen, is op zaterdag 26 augustus even drooggezet op de helling van Museumhaven Willemsoord om een gaatje in de romp te kunnen dichten. De volgende dag is het bijna 25 meter lange vrachtschip, met 1910 als bouwjaar, weer te water gelaten.

Nautische monumenten op bezoek

Tijdens het Historisch Weekend lagen weer tal van bezoekende nautische monumenten in Museumhaven Willemsoord afgemeerd. Aan de afbouw/reparatiekade lagen onder andere het vrachtschip Vrouwe Maaike uit Alkmaar en de motorsleepboot Citius uit Veere.

Scheepsfolk maakt internationaal furore

Het Scheepsfolk heeft afgelopen zomer ook internationaal furore gemaakt met optredens op festivals in Frankrijk, Engeland, België en Duitsland. Zo werd in Engeland opgetreden tijdens de 350-jarige herdenking van de slag bij Chatham. Bijzonder is dat de door het Scheepsfolk gemaakte mini-CD, getiteld ”1666, Vlieland en Terschelling”, is opgenomen in The British Library in Londen, de op één na grootste bibliotheek in de wereld.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld