Oktober 2017

NAUTISCH NIEUWS, oktober 2017


Lichtschip Texel als oefenobject

Op maandag 2 oktober enterde een interventieteam van de Koninklijke Marine het lichtschip Texel. Geoefend werd dat het lichtschip moest worden bevrijd van een aantal kapers.
Hierbij werden twee zogeheten Fast Raiding Interception and Special forces Craft (FRISC’s) en een landingsvaartuig ingezet.
Foto’s: Sjaak Mooij ©


Tres Hombres met hulpgoederen naar St. Maarten

Begin oktober is de zeilende vrachtvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping aan de afbouwkade van Museumhaven Willemsoord geladen met hulpgoederen, bestemd voor het door een orkaan zwaargeteisterde Caribische eiland St. Maarten.
Tevens werd een hoeveelheid Texelse gin geladen (zie foto). Voor de Tres Hombres is het ondertussen de tiende keer dat een
reis naar de Caraïben wordt gemaakt. Kort na de belading is de schoenerbrik naar zee vertrokken.
Foto: Dirk Bruin ©

Onderhoudsvlot onder handen genomen

Het oude onderhoudsvlot, dat al jaren waar nodig in Museumhaven Willemsoord wordt gebruikt, was duidelijk zichtbaar aan een opknapbeurt toe. Hiervoor werd het vlot begin oktober op de helling getrokken om hierna door diverse vrijwilligers
onder handen genomen en van een nieuwe houten deklaag voorzien te worden.

Dorus Rijkers op tv

Onze prachtig gerestaureerde motorreddingboot Dorus Rijkers heeft op maandag 9 oktober als opnamelocatie dienst gedaan voor het televisieprogramma ‘Geloof en een Hoop Liefde’ van de EO. Het onderwerp betrof de beroemde Helderse redder Dorus Rijkers die bij leven nog de komst van de eerste motorreddingboot in Den Helder mocht meemaken. De boot werd zelfs naar hem vernoemd, wat niet eerder met een nog in leven zijnde persoon was gebeurd. De reddingboot is nu één van de publiekstrekkers van Museumhaven Willemsoord. Het programma wordt op dinsdag 14 november vanaf 17.50 uur op NPO2 uitgezonden.

Tallships weer terug in museumhaven

In de derde week van oktober zijn de grote zeilschepen Morgenster, Tecla en Stortemelk voor de winterstop teruggekeerd naar Museumhaven Willemsoord. De komende maanden zullen hier de nodige onderhouds- c.q. reparatiewerkzaamheden aan de schepen worden uitgevoerd. Het drietal had ter afsluiting van het vaarseizoen nog deel genomen aan de jaarlijkse Race of the Classics for Young Professionals.

Bijzondere oldtimer op de kade

Met hun Graham-Paige uit 1928 brachten Herman en Candelaria Zapp op 19 oktober onverwachts een bezoek aan de museumhaven. Het Argentijnse echtpaar maakt onder het motto ‘Spark your Dream’ met hun vier kinderen in deze auto al bijna twintig jaar lang een wereldreis en jaagt hiermee een droom na. Het bezoek aan Den Helder is niet geheel onopgemerkt gebleven.
Foto: Dirk Bruin ©

Groninger tjalk op helling

Voor onderhoud aan en reparatie van het onderwaterschip is op 21 oktober de grote ijzeren Groninger tjalk Herjo van Drenthe drooggezet op de helling van Museumhaven Willemsoord. Het bijna 27 meter lange en 5 meter brede vaartuig is in 1901 bij Scheepswerf Worst in Meppel van stapel gelopen. De thuishaven van de tjalk is Alkmaar.

Lemsteraak naar Visserijweek in Workum

De tot de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord behorende lemsteraak LE 74 ‘t Kan Verkeren van Frans Schreuder heeft van 23 t/m 31 oktober deelgenomen aan de Visserijweek in Workum. De 11 meter lange, in 1900 gebouwde lemsteraak trok daar veel bekijks. Tijdens de Visserijweek is op de traditionele manier gevist en aan de netten gewerkt.
Foto: Frans Schreuder ©

Earl of Pembroke op bezoek

Op donderdag 26 oktober arriveerde de 72 jaar oude driemastbark Earl of Pembroke vanuit het Engelse Bristol in Den Helder om vervolgens af te meren aan de Flaneerkade. Het 44 meter lange schip, dat in talloze films heeft gefigureerd, doet Den Helder aan voor een onderhoudsbeurt. Hiervoor zal onder andere circa 60 ton aan ballast uit het vaartuig moeten worden verwijderd.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld