14-11-2017 Nieuwe toekomst voor stoomsleepboot Noordzee

PERSBERICHT – 14 november 2017

DEN HELDER
De Stichting Stoomsleepboot Noordzee is erin geslaagd de hand te leggen op een goede stoomketel die de oude, afgekeurde ketel van de monumentale zeegaande stoomsleper Noordzee moet gaan vervangen. Hierna zal de in 1922 gebouwde sleper weer tientallen jaren meekunnen.

De stoomsleepboot Noordzee is eind 2016 van Medemblik naar Den Helder verhaald om daar in Museumhaven Willemsoord te worden gerestaureerd. Inmiddels is door een grote groep vrijwilligers al veel opknapwerk verricht, maar de grootste klus is toch wel het vervangen van de afgekeurde stoomketel, die deel uitmaakt van het kloppend hart van de Noordzee. Hiervoor is lang gezocht naar een goede vervanger en deze is uiteindelijk gevonden in de ketel van de onlangs gesloopte drijvende stoombok Ajax. De stoominstallatie van deze bok is toen veilig gesteld door Klemens Key uit Rotterdam, eigenaar van de raderstoomboot De Majesteit, met als doel de ketel, mocht dit nodig zijn, beschikbaar te hebben voor de boten uit de nog heel beperkte vloot van stoomvaartuigen in Nederland. De ketel is aangekocht via K.J. Key Beheer.

De familie van de oud-eigenaar van de Noordzee, de in 2010 overleden bekende bouwer van luxe jachten Kees Jongert, heeft ervoor gezorgd dat er een gunstige lening kon worden afgesloten voor de aankoop van een nieuwe ketel. Deze is ondertussen van Dordrecht naar Nieuwkoop vervoerd om bij Cal Trading te worden klaargemaakt voor de stook op kolen en de installatie aan boord van de Noordzee. Door dit bedrijf worden ook de bijbehorende appendages getest en gecertificeerd.

Plan is om de oude ketel binnenkort uit de Noordzee te takelen en de nieuwe begin volgend jaar te installeren. Als dit is gebeurd, zal met de restauratie van de Noordzee weer een belangrijke mijlpaal zijn bereikt. Aansluitend moet nog het nodige werk worden verzet om een aantal spanten in het achterschip te vervangen en het vaartuig volledig gekeurd te krijgen. Om dit te bekostigen gaat de stichting nog op zoek naar donateurs en sponsoren. Verwacht wordt dat de Noordzee binnen anderhalf jaar weer in de vaart kan worden gebracht.

 

Foto:

Het transport van de ketel van Dordrecht naar Nieuwkoop.
(Foto: Stichting Stoomsleepboot Noordzee)