Maart 2018

NAUTISCH NIEUWS, maart 2018


IJzige start van maand maart

Begin maart liet Koning Winter nog even flink van zich horen. Zo flink zelf dat overal in de museumhaven ijs ontstond.
Zowel het Boerenverdriet, het Werfkanaal als de Maritieme Binnenhaven waren dichtgevroren.


Deur Dok 2 uit het lood

Een bijzondere aanblik bood op vrijdag 2 maart de deur van Dok 2, die onverwachts zware slagzij maakte en dreigde te kapseizen. Er moesten twee mobiele telescoopkranen aan te pas komen om de stalen zogeheten bateau-porte (bootdeur) weer in het gareel te krijgen.

Ankerlier voor Dombo

Om aan de nieuwe regelgeving te kunnen voldoen, moet de motorsleepboot Dombo Y 8017 voortaan zijn uitgerust met een anker en een ankerlier. De lier is door vrijwilligers van de Stichting Y 8122 in de mechanische werkplaats van de museumhaven gefabriceerd en zal op het voorschip worden geïnstalleerd. Het anker komt in het kluisgat in de romp te hangen.

Veel werk aan De Jonge Albert

Langer dan verwacht heeft de 17 meter lange Noordzeebotter De Jonge Albert op de helling van de museumhaven gestaan. Nagenoeg de gehele maand maart is hard gewerkt aan het schip. Zo zijn nieuwe kimkoelleidingen aangebracht en is een huidplaat vervangen en het onderschip gronding geconserveerd. Op 26 maart is de botter weer te water gegaan.

Wederom een catamaran in Dok 2

Opnieuw heeft Damen Shipyards Den Helder een snelle catamaran voor onderhoud en reparatie in Dok 2 drooggezet. Deze keer betrof het de 26 meter lange Sure Star van de Engelse rederij Sure Wind Marine uit Newcastle-upon-Tyne. Met dit type schip, gebouwd door de Damen Groep, wordt onderhoudspersoneel van en naar windturbineparken offshore vervoerd.

Earl of Pembroke in dok Damen

Eind maart heeft de ruim 70 jaar oude driemastbark Earl of Pembroke enige dagen drooggestaan in het grote dok van Damen Shipyards Den Helder. Hier is onderhouds- en reparatiewerk uitgevoerd aan de romp van het vaartuig. Voor de dokking was eerst bijna 60 ton ballast uit het schip verwijderd.

Eerste reddingboot op helling

Het droogzetten van de motorreddingboot Prins Hendrik, op 27 maart, was een primeur voor de museumhaven. Nog niet eerder viel een reddingboot deze eer te beurt. Het droogzetten was nodig om het onderwaterschip te inspecteren en conserveren. Op zaterdag 31 maart ging de Prins Hendrik weer te water. De reddingboot was het 44-ste schip dat op deze helling stond.

Bert van Baar geïnterviewd door RTVNH

RTV Noord-Holland heeft op woensdag 28 maart een televisiereportage gemaakt in de Medemblikkerloods, waar ook onze scheepstimmerwerf is gehuisvest. Interviews zijn gehouden met beheerder Bert van Baar en Juliet Warmenhoven die op dit moment een houten vlet aan het afbouwen is. De opnames zijn bestemd voor het programma ‘De Buren’ dat op 11 april wordt uitgezonden.

Bonaire heeft weer een schoorsteen

OIn Dok 1 heeft het uiterlijk van Zr.Ms. Bonaire weer een belangrijke aanpassing ondergaan. Met behulp van een mobiele telescoopkraan is de nieuw gefabriceerde schoorsteen op het schip geplaatst. Het is een perfecte replica van de telescopische schoorsteen die ooit op het Bonaire heeft gestaan.

Gezellige bijeenkomst in Schipperscafé

Op 20 maart is in het Schipperscafé wederom een avond georganiseerd voor de vertegenwoordigers van alle aangesloten schepen. Tijdens de druk bezochte bijeenkomst werd men bijgepraat door museumhavenvoorzitter Michiel Tegelberg, die de ontwikkelingen en mijlpalen over 2017 de revue liet passeren en zaken aankaartte waarmee iedere gebruiker van de museumhaven in de toekomst te maken zal krijgen.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld