18-11-2020 – Scheepsmodel voor Stichting Nautische Monumenten

PERSBERICHT – 18 november 2020

DEN HELDER – De unieke collectie scheepsmodellen van de Stichting Nautische Monumenten is uitgebreid met en prachtig schaalmodel van de driemaster Danmark. Het ruim een meter lange model is gebouwd door de onlangs overleden oud-radiotelegrafist Ernst Schoorel en nu aan de stichting geschonken door diens weduwe mevrouw B.A.M.Schoorel-van den Wijngaart.

De bouwer van het prachtige scheepsmodel werkte vele jaren, in dienst van Radio Holland, als radiotelegrafist op koopvaardijschepen. Na zijn varende periode ging Ernst Schoorel bij Radio Holland op kantoor aan de slag. Na het volgen van een opleiding personeelsmanagement werd hij benoemd tot Hoofd Personeelszaken. Op 65-jarige leeftijd ging hij met pensioen en kreeg hij een bouwpakket van de Danmark. Na ontelbare uren van minutieus construeren en knutselen ontstond een prachtig model op een schaal van 1 op 75.

Na zijn overlijden op 17 mei dit jaar zocht zijn weduwe een goede bestemming voor het scheepsmodel en vroeg zij huisvriend Fried Carree of hij een goede locatie wist voor dit fraaie model. Hij stelde als oud-bestuurslid de Stichting Nautische Monumenten voor en in overleg met haar legde hij contact met voorzitter Henk Mosk, die het model graag aan de huidige scheepsmodellencollectie wilde toevoegen. Hij zegt hierover: “Het model krijgt op Museumhaven Willemsoord een mooie plek in ons Schipperscafé, zodat alle vrijwilligers en bezoekers ervan kunnen genieten. Ook gaan we het voor educatieve doeleinden inzetten. We zijn mevrouw Schoorel-van den Wijngaart heel dankbaar voor de schenking.”

De echte driemaster Danmark is in 1933 van stapel gelopen, heeft een lengte van 77 meter en voert 26 zeilen met een totaal oppervlak van 1.632 vierkante meter. Het onder Deense vlag varende schip wordt nog altijd voor opleidingsdoeleinden gebruikt.

Het prachtige scheepsmodel van de driemaster Danmark. (Foto: Paul Schaap)