November 2020

NAUTISCH NIEUWS, november 2020


Bomenzaagmachine in gebruik
Begin deze maand is de nieuwe bomenzaagmachine van Museumhaven Willemsoord in gebruik genomen. Voor het zaagwerk waren eerder al twee grote bomen vanuit het water de helling opgesleept. Op de foto is Ruurd Eijzinga (links), met assistentie van Richard Nijhuis, één van de bomen aan het zagen. De bedoeling is om hieruit een giek te maken voor zijn tjalk Frouke.
Foto: Froukje Blaauw ©

Tres Hombres naar Caraïben

Op woensdag 4 november is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping vanuit de museumhaven aan haar twaalfde transatlantische oversteek begonnen. Reisdoel is ook nu weer het Caribisch gebied. Bij het vertrek heeft de Tres Hombres assistentie gekregen van de motorsleper Gar. In het voorjaar van 2021 wordt de Tres Hombres weer in Den Helder terugverwacht.
Foto: Ruurd Eijzinga ©

Doordrijver weer op de helling
Voor de tweede keer dit jaar is de monumentale tjalk Doordrijver van Arie Kempkes drooggezet op de helling van Museumhaven Willemsoord. Deze keer om een deel van het vlak te vervangen. Een complexe operatie die enige weken in beslag zou nemen. De tjalk heeft 1911 als bouwjaar en is 20 meter lang.
Morgenster aan afbouwkade
Na het vertrek van de Tres Hombres is haar plek aan de afbouwkade ingenomen door de Morgenster (foto 1). Het schip overwintert in de museumhaven en zal gedurende deze periode het nodige onderhouds- en reparatiewerk ondergaan. Zo wordt onder andere de kluiverboom op het voorschip vervangen. Hiervoor is eigenaar Harry Mutter op foto 2 bezig met laswerk.

Televisieopnames in museumhaven
De activiteiten die met jongeren op de museumhaven worden ontplooid, waaronder las- en constructiewerk in de werkplaatsen, trekken steeds vaker de aandacht van de media. Na diverse publicaties in de lokale media zijn hiervan deze maand door SBS televisieopnames gemaakt.
Foto: Peter Jonas ©


Schenking scheepsmodel Danmark
De unieke collectie scheepsmodellen van de Stichting Nautische Monumenten is uitgebreid met een prachtig schaalmodel van de driemaster Danmark. Het ruim een meter lange model is gebouwd door de onlangs overleden oud-radiotelegrafist Ernst Schoorel. Diens weduwe mevrouw B.A.M. Schoorel-van den Wijngaart besloot het model aan SNM te schenken en het zal in het Schipperscafé een mooie plek in de vitrinewand krijgen.

Keuveltjes maken in mastenloods
Onder leiding van Femke Kempkes zijn begin deze maand in de mastenloods (Gebouw 66) door kinderen uit diverse schoolklassen keuveltjes gemaakt. Deze worden op vrijdag 11 december gebruikt voor de eerste editie van de Lichtjesloop Willemsoord die op de museumhaven langs de verlichte schepen wordt gehouden.

Boek over Bonaire gepresenteerd
Opnieuw hebben Jan Klootwijk en Dick Vries een enorme prestatie geleverd met het schrijven van een boek over een heel bijzonder schip. Na de Zr.Ms. Schorpioen is deze keer een boek gewijd aan de Zr.Ms. Bonaire. Het stevig gebonden boek blinkt met name uit door de prachtige illustraties die erin zijn opgenomen. De eindredactie is verzorgd door Harry de Bles, voormalige directeur van het Marinemuseum. Het boek is uitgegeven door Lanasta.

Noordzee weer volop in de lichtjes
Na filmopnames aan boord ten behoeve van een audiovisuele presentatie is de tent met ramen op het achterschip van de stoomsleper Noordzee weer opgetuigd. Gelijktijdig is de contourverlichting aangebracht en getest. De voor de deur van restaurant Stoom afgemeerde sleper staat hierdoor tijdens de donkere decembermaand weer volop in het licht.
Foto: St. Motorsleepboot Noordzee ©.

Grote belangstelling voor uitvaart Hans Kousbroek
Een schok voor velen was deze maand het overlijden op 73-jarige leeftijd van Hans Kousbroek, penningmeester van de Stichting Bonaire en raadgever van tal van andere stichtingen en scheepseigenaren die op het Willemsoordcomplex actief zijn. Na de besloten uitvaartplechtigheid op woensdag 25 november is de rouwstoet langs dok 1, met daarin het schroefstoomschip Bonaire, gereden. Hier hebben meer dan 100 mensen hem door het opstellen van een erehaag een laatste groet gebracht. Hans heeft zich vijftien jaar lang ingezet om de restauratie van de Bonaire in goede banen te leiden.

 

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld