10-8-2021 Succesvolle proeftocht stoomsleepboot Noordzee

PERSBERICHT – 10 augustus 2021

DEN HELDER – De bijna honderd jaar oude stoomsleepboot Noordzee heeft een geslaagde tweede proeftocht gemaakt van thuishaven Den Helder naar Medemblik en terug. In Medemblik is op 7 en 8 augustus deelgenomen aan het stoomsloepenweekend bij het Nederlands Stoommachinemuseum.

De proeftocht had primair als doel om de vaarbemanning van de Noordzee vertrouwd te maken met de eigenschappen van de stoomsleper die de afgelopen jaren in Den Helder een complexe en omvangrijke restauratie onderging. Op donderdag 5 augustus voer de sleper, gestookt op GTL brandstof, in Den Helder vanuit Museumhaven Willemsoord naar de buitenhaven. De volgende morgen werd van hieruit, maar nu gestookt op kolen, via de Waddenzee, de sluis in Den Oever en het IJsselmeer koers gezet richting Medemblik, de voormalige thuishaven van de Noordzee. Rond het middaguur arriveerde de stomer in Medemblik, waar eerst de kolenbunkers werden opgetopt. Vervolgens werd omgevaren naar de steiger van het Nederlands Stoommachinemuseum, dat even ten zuiden van deze West-Friese stad is gevestigd in het monumentale stoomgemaal Vier Noorder Koggen.

Tijdens de beide stoomsloependagen werd samen met de stoomsleepboot Adelaar uit Beverwijk op het IJsselmeer een zestal tochten met passagiers gemaakt. Op maandag 9 augustus voeren de beide stoomslepers gezamenlijk terug naar Den Helder, waar de Noordzee weer in Museumhaven Willemsoord op haar vertrouwde plek voor restaurant Stoom afmeerde.

Na de eerste proeftocht, in augustus 2019 kort na het vervangen van de stoomketel, was dit de tweede succesvolle proeftocht na de langdurige restauratieperiode die eind 2016 van start ging en thans nagenoeg is afgerond. Nu allles goed blijkt te werken, is de Noordzee er helemaal klaar voor om met passagiers vaartochten te gaan maken en aan evenementen deel te nemen.

De Noordzee bij de start van haar proeftocht naar Medemblik. (Foto: Paul Schaap)