Januari 2022

NAUTISCH NIEUWS, januari 2022

IJsselaak op helling
Het nieuwe jaar was nog maar net enkele dagen oud of het eerste schip werd alweer op de helling naast het Schipperscafé getrokken. Het was de Op Nieuw Zorg, een bijna 19 meter lange IJsselaak die volgens eigenaar Menno Weemhoff in 1910 bij een werf in Krimpen aan den IJssel van stapel liep. Bijna de gehele maand januari is door hem hard gewerkt om de romp te repareren en volledig te conserveren. Op zondag 30 januari is de aak weer te water gelaten.

Restauratie Barend Van Spreekens
De complexe restauratie van de houten strandreddingboot Barend Van Spreekens in de Medemblikkerloods vordert gestaag. Volgens de jongste nieuwsbrief die verschijnt over dit project is veel schilderwerk verricht, de originele motor gereviseerd, de motorkap in de oorspronkelijke staat teruggebracht en een nieuw stootkussen gemaakt. Ook zijn diverse houten onderdelen hersteld. Eigenaar Peter van der Walle verwacht dat de afbouw dit kwartaal kan worden afgerond en dat de tewaterlating al in mei van dit jaar zal plaatsvinden.

Leerlingen leren lassen
Ook dit jaar zal op Museumhaven Willemsoord weer intensief worden samengewerkt met leerlingen van diverse Helderse scholen. In dit kader is in de tweede week van januari, onder leiding van Machteld Aardse en Femke Kempkes, door leerlingen van Scholen aan Zee verder gewerkt aan het nautische kunstwerk Dreams by the sea. Nadat leerlingen van diverse basisscholen hiervoor eerder al met houtskool nautische elementen hadden getekend, werden deze vervolgens door leerlingen van Scholen aan Zee met een plasmasnijder uit staal gesneden. Deze elementen zijn nu door een andere groep leerlingen van Scholen aan Zee op een frame op de helling van de museumhaven gelast (foto 1). Dit laswerk is onder leiding van leermeester Peter Jonas (tweede van links op foto 2) uitgevoerd. In totaal hebben tussen de 150 en 200 leerlingen aan deze buitenschoolse activiteiten deelgenomen en zo kennis kunnen nemen van diverse ambachten die op een werf worden uitgevoerd.

Foto 1: Tiny Schaap ©
Foto 2: Machteld Aardse ©

Verbouwing Medemblikkerloods in eindfase
Nog even en dan kan de verbouwing van de Medemblikkerloods worden afgerond. De afgelopen maanden is de loods door aannemer Van der Wal met 7,40 meter verlengd. Hierdoor is de houtwerkplaats aanzienlijk vergroot en zijn een nieuwe, ruime zolder en extra opslagfaciliteiten gecreëerd.

Volop activiteit aan afbouwkade
Ook in de maand januari zijn weer diverse projecten op de afbouwkade langs het Boerenverdriet uitgevoerd. Met name door de eigenaren van de Emanuel is hard gewerkt aan de nieuwe mast met toebehoren voor deze monumentale klipper (foto). Maar ook door de eigenaar van dit voor schip aan deze kade afgemeerde Hagenaar Metje Mourik is gelijksoortig werk verricht.

EcoClipper koopt De Tukker
Al enige maanden ligt aan de Flaneerkade in de museumhaven het zeilschip De Tukker afgemeerd (foto). Op 20 januari is deze ruim 40 meter lange tweemaster verkocht aan de EcoClipper Cooperatie UA. Deze door Jorne Langelaan opgerichte rederij wil het zeilschip eerst op een werf in Friesland grondig gaan verbouwen. Vervolgens zal  het worden ingezet op een duurzame lijndienst tussen Nederlandse en Britse havens. De tweemaster is in 1912 als schoeneraak van stapel gelopen. Na de verbouwing kan De Tukker circa 70 ton aan lading en 12 passagiers meenemen. Het is het eerste schip dat onder de vlag van EcoClipper gaat varen.

Minibotter krijgt steeds meer vorm
Leerlingen van Scholen aan Zee zijn in de houtwerkplaats nog altijd druk bezig met de bouw op halfformaat van een uit multiplex en epoxy samengestelde minibotter. Dit door het Waddenfonds en Scholen aan Zee gesponsorde bouwproject staat onder leiding van Bert van Baar. Deze eigenaar van de op Willemsoord gevestigde Bootbouwschool is tevens de initiatiefnemer van het project. Het is bedoeling om de minibotter bij aanvang van Sail Den Helder 2023 aan het publiek te presenteren. Eerder zijn door leerlingen ook al minibotters in Volendam en Elburg gebouwd.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld