Februari 2022

NAUTISCH NIEUWS, februari 2022

Historische rondleidingen weer van start
In samenwerking met Informatiecentrum Den Helder is de Stichting Museumhaven Willemsoord weer gestart met het geven van historische rondleidingen over het Willemsoordcomplex. Rondleider Paul Schaap heeft op zaterdag 5 februari het spits afgebeten met een twee uur durende rondleiding met een tiental vertegenwoordigers van de Nederlandse Catbootclub. Dit heeft ook nu weer tal van enthousiaste reacties opgeleverd.

VVD trakteert vrijwilligers
Een VVD-delegatie, onder leiding van fractievoorzitter Petra Bais (links op foto), heeft op zaterdagmorgen 12 februari de vrijwilligers van Museumhaven Willemsoord getrakteerd op gebak. De met een VVD-logo versierde gebakjes zijn onder koffietijd in het Schipperscafé uitgereikt. Volgens Petra Bais is het traditie om elk jaar rond Valentijnsdag vrijwilligers in het zonnetje te zetten die belangrijk werk doen om Den Helder te promoten.

Machinekamerkap Dombo in onderhoud
Met behulp van de heftruck is op zaterdag 12 februari de machinekamerkap van de motorsleepboot Dombo Y8017 van boord getakeld (foto 1) en naar de mechanische werkplaats op de museumhaven overgebracht. Daar krijgt de metalen kap groot onderhoud. Om inregenen in de machinekamer te voorkomen, is tijdelijk een houten afdekkap aangebracht (foto 2).

Foto’s: Nan Langedoen ©

Foto 1
Foto 2

Schipperscafé even opnamestudio
Op 7 en 14 februari was het Schipperscafé op Museumhaven Willemsoord voor de opname van een aantal discussieprogramma’s omgebouwd tot studio. Diverse actuele zaken die in Den Helder spelen, kwamen hierbij aan bod. Gespreksleiders waren Nico de Vos en Carla van Driesten van de nieuwe lokale politieke partij Samen Actief Sr. De discussies werden gevoerd aan de bakstafel.
De opnames zijn binnenkort via YouTube te zien.

Emanuel heeft weer een mast
De houten mast die de afgelopen weken op de afbouwkade precies op maat is gemaakt, is eind februari aan boord van de klipper Emanuel geplaatst. Hiermee is een volgende mijlpaal bereikt in de omvangrijke restauratie van dit unieke bedrijfsvaartuig dat in 1898 bij Scheepswerf De Graaf in Waspik van stapel is gelopen.

Morgenster even in Museumhaven
De brik Morgenster (geheel rechts op foto) heeft deze maand enige weken voor onderhoud aan de afbouwkade in het Boerenverdriet afgemeerd gelegen. Op vrijdag 25 februari is het zeilschip weer uit haar thuishaven vertrokken om een een reis naar de Middellandse Zee te gaan maken. Daar zal het zeilschip als ambassadeur van Den Helder aan enkele nautische evenementen worden deelgenomen. In mei wordt de Morgenster weer in Den Helder terugverwacht.

Leerlingen bouwen solarboot
Leerlingen van Scholen aan Zee zijn onlangs op de zolder van de Medemblikkerloods gestart met de bouw van een boot die door zonne-energie wordt aangedreven. Met deze boot willen zij het in mei dit jaar gaan racen tegen solarboten van scholieren elders uit Nederland. Na deze wedstrijd, die zij graag willen winnen, is het plan om in Friesland met de boot de Elfstedentocht te gaan varen. De leerlingen zijn zo enthousiast over het project dat zij zelfs in de voorjaarsvakantie stug hebben doorgebouwd.

Bert van Baar geeft laatste bootbouwcursus
In de Medemblikkerloods heeft Bert van Baar, als oprichter en docent van de Bootbouwschool, eind deze maand zijn laatste cursus gegeven aan een enthousiaste groep bouwers van houten boten. Samen hebben zij een mooie boot gebouwd in de nieuwe werkplaats van de pas verlengde loods. Bert van Baar (geheel links op foto) wil het wat rustiger aan gaan doen en heeft om deze reden zijn Botenbouwschool te koop gezet.

Tweede editie Houten Boten Festival
Na een lange gedwongen stilstand vanwege corona zal, zoals het er nu naar uitziet, dit jaar op het Willemsoordcomplex wel de tweede editie van het Dutch Wooden Boat Festival kunnen worden gehouden. Volgens initiatiefnemer Bert van Baar staat het evenement voor 1 tot en met 3 juli op de agenda. Toegang voor zowel bezoekers als boten is gratis. Verder zal net als bij de eerste editie in 2019 ook nu weer een Amateur Boot Bouw Award (ABBA) worden uitgereikt.

Toch nog Lichtkunstroute
Onder de naam Helder Licht zal dit jaar toch nog de oorspronkelijk voor afgelopen december geplande Lichtkunstroute worden uitgezet. Dit heeft Citymarketing Den Helder bekend gemaakt. De bedoeling is dat van 7 tot en met 27 maart van 19.00 tot 23.00 uur langs een twee kilometer lange wandelroute op verschillende locaties in de stad en op de museumhaven prachtige lichtprojecties, lichtobjecten en videomappings van internaal bekende kunstenaars worden getoond. Museumhaven Willemsoord wil ook deze keer weer een bijdrage aan dit evenement leveren door haar schepen en kunstwerken aan te lichten.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld