April 2022

NAUTISCH NIEUWS, april 2022

Stoomsleepboot Y8122 op helling
Bijna de hele maand april heeft de monumentale stoomsleepboot Y8122 drooggestaan op de helling van Museumhaven Willemsoord. Het hellingen was nodig om groot onderhoud te kunnen plegen aan de romp die op enkele plekken versterkt moest worden. Verder zijn hierop na het grondig schoonmaken en in de verf zetten nieuwe anodes aangebracht. De droogzetting heeft tevens in het teken gestaan van de hercertificering van de sleper. Dankzij de tomeloze inzet van vrijwilligers van de Stichting Y8122 is deze intensieve klus naar ieders tevredenheid geklaard en ziet de sleper er weer tiptop uit. De Y8122 is in 1936 gebouwd op het Willemsoordcomplex. De sleper is op tijd gereed om in mei deel te nemen aan Dordt in Stoom.

Delegatie Waddenfonds op bezoek

Op de eerste dag van april heeft een flinke delegatie van het Waddenfonds een bezoek gebracht aan het Willemsoordcomplex. Een werkbezoek met vergaderingen in theater De Kampanje,  gevolgd door een uitgebreide rondleiding over het complex. Hier kon door de jaren heen dankzij gelden uit het Waddenfonds een hele reeks mooie projecten worden uitgevoerd. Bezocht zijn onder andere de Medemblikkerloods, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het in dok 1 opgestelde monumentale schroefstoomschip Bonaire.

50 jaar werk aan Dankbaarheid
Feest op zondag 10 april in en rond het Schipperscafé en aan boord van de hiervoor afgemeerde en feestelijk gepavoiseerde Dankbaarheid. Dirk en Carola Bruin (foto), de eigenaren van deze prachtig gerestaureerde tjalk, vierden op deze dag dat zij precies vijftig jaar geleden hun schip hadden gekocht en met de omvangrijke restauratie waren gestart. Het was een prachtig gelijnd zeilschip, maar verkeerde wel in een zeer slechte staat van onderhoud. Maar met veel liefde en inzet hebben Dirk en Carola kans gezien om de Dankbaarheid weer in een goede conditie te brengen. Een geweldige prestatie. De in 1888 gebouwde tjalk is nu al jaren één van de parels van Museumhaven Willemsoord. Begin deze maand heeft het zeilschip voor het WDO-project ‘De Ontdekkingsreis’ ook nog even als filmdecor gediend.

Nieuwe naaimachine op zeilzolder
Het assortiment speciale machines in de Medemblikkerloods is opnieuw uitgebreid. Deze keer met een prachtige Adler- naaimachine voor het vervaardigen en/of repareren van zeilen voor traditionele schepen. Op de foto toont beheerder Jan Glazema op de nieuwe zeilzolder van de Medemblikkerloods trots de jongste aanwinst.

Tjalk Voorwaarts in Museumhaven
Na een vaartocht met haar in Den Helder woonachtige eigenaren  is de prachtige tjalk Voorwaarts op maandag 18 april voor het eerst in Museumhaven Willemsoord aan de Flaneerkade afgemeerd. De tjalk heeft daar de plek ingenomen van het zeilvrachtschip De Tukker van EcoClipper (Jorne Langelaan) dat onlangs naar Franeker is vertrokken om bij Scheepswerf Talsma een flinke opknapbeurt te ondergaan. De Voorwaarts is een monumentale Groninger zeiltjalk met 1906 als bouwjaar.

Enorme zeilvloot op bezoek
Op dinsdag 19 april meerde een indrukwekkende vloot traditionele zeilchartervaartuigen af aan de Flaneerkade. Het betrof een dertiental deelnemers aan de 33-ste editie van de Race of the Classics, het grootste zeilevenement voor studenten in Europa. Te zien waren de Jantje, Swaensborg, Oban, Luciana, Iris, Catharina, Abel Tasman, Zephir, Artemis, Urania, Regina Maris, Tijdgeest en Hendrika Bartels. Een dag later zouden de schepen weer uit Den Helder vertrekken.

Foto: Tiny Schaap ©

Met asielzoekers aan de slag
Naast tal van leerzame projecten met leerlingen van diverse scholen wordt in de Medemblikkerloods ook elke donderdag onder leiding van leermeester Jan Glazema met jonge asielzoekers gewerkt. De afgelopen tijd heeft hij bijvoorbeeld les houtbewerking aan een vijftal jongeren gegeven. Hieronder ook Filemon die een speciaal muziekinstrument heeft gebouwd. Uit deze zogeheten krar weet hij prachtige klanken te halen. Een krar is een traditioneel, zessnarig instrument dat veel in landen als Ethiopië en Eritrea wordt bespeeld.

Werk in en aan de Medemblikkerloods
Nog steeds wordt gewerkt aan het verbeteren van de Medemblikkerloods, waaronder het bekleden van de twee grote toegangsdeuren aan de pleinkant. Daarnaast zijn in de rechterbeuk de straatstenen vervangen door stelconplaten (foto 1) en gaat hetzelfde binnenkort ook aan de linkerzijde gebeuren. De hiervoor benodigde platen liggen reeds voor de loods klaar. Een leerproject dat in de loods steeds meer vorm krijgt, is de bouw van een houten minibotter (foto 2). Dit gebeurt onder leiding van Bert van Baar.

Foto 1
Foto 2

Pavoiseren op nationale feestdagen     
Op zowel Koningsdag als Bevrijdingsdag is in Museumhaven Willemsoord door nagenoeg alle schepen voluit gevlagd. Dit geeft deze feestdagen altijd extra kleur en is tevens goede promotie voor het Nautisch Kwartier op het Willemsoordcomplex. Voor het vlaggen worden door de Stichting Museumhaven Willemsoord aan de scheepseigenaren speciale pavoiseerlijnen in bruikleen gegeven.

DWBF en Jutterhavendagen weer gekoppeld
De tweede editie van het Dutch Wooden Boat Festival op het Willemsoordcomplex gaat dit jaar definitief door. Het onder verantwoording van Bert van Baar op 2 en 3 juli georganiseerde evenement wordt ook deze keer weer gelijktijdig gehouden met de Jutterhavendagen die worden georganiseerd door Sikina Pinchetti. Het aan elkaar koppelen van beide evenementen is namelijk bij de eerste editie, in 2019, een groot succes gebleken.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld