10-6-2022 Eerste weekend juli: Groot gecombineerd maritiem evenement op Willemsoord

PERSBERICHT – 10 juni 2022

DEN HELDER – Stichting Evenementen Den Helder, Stichting Museumhaven Willemsoord en de organisatoren van het Dutch Wooden Boat Festival (DBWF) hebben de handen ineen geslagen bij het organiseren van een groot tweedaags maritiem evenement, waarbij (houten) boten/schepen de hoofdrol spelen. Het voormalige werfcomplex Willemsoord, met haar nautisch kwartier en museumhaven, zal op 2 en 3 juli het toneel zijn van een uniek, gecombineerd evenement van Dutch Wooden Boat Festival en Jutterhavendagen. Naast het bezichtigen van varend erfgoed valt er op beide dagen voor jong en oud van alles te beleven.

De Stadshal van Theater De Kampanje en Museumhaven Willemsoord zijn het decor van het Dutch Wooden Boat Festival. Met daarin een unieke samenkomst van houten schepen en boten van allerlei pluimage, waaronder speedboten, dinghy’s, zeil- en motorjachten. Van zelfgebouwd tot gerestaureerd. Ofwel in de breedste zin van het woord: de houten boot staat op dit festival centraal. Bezoekers kunnen hierover meer nog meer te weten komen middels het bijwonen van diverse lezingen, presentaties en demonstraties. Dit unieke festival is in combinatie met de Jutterhavendagen in 2019 voor het eerst in Den Helder gehouden en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekend maritiem evenement.

De Jutterhavendagen spelen zich voornamelijk af langs de plint en zijn georganiseerd door Sikina Pinchetti. Vanaf gebouw 47 tot aan het Schipperscafé en MindZ in gebouw 73 staat de kade vol met nautische ambachtslieden die allerlei demonstraties geven. Onderweg kun je op beide dagen als bezoeker onder andere vreemde zeelui en muzikale piraten tegenkomen, alsmede dichtkunstenaars, verhalenvertellers, muzikanten, straatartiesten. Verder zijn ook vele Helderse organisaties bij het evenement betrokken. Zoals MindZ met een creatieve kinderactiviteit, Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, KNRM, Citymarketing Den Helder, Stichting Helderse Botters, sloeproeivereniging Kop van Noord-Holland, Reddingbrigade, Figurantengroep Ouderwetz en de Lions club. Aan boord van diverse schepen vertellen zeevaarders de verhalen van hun verre reizen en vanuit allerlei hoeken klinkt het gezang van shantykoren. Op zondagmiddag staat zelfs een vierkorenconcert in de Stadshal op de agenda. Op het water worden demonstraties gegeven, is varend entertainment te zien en kunnen kinderen genieten van Aquabubbels. Verder laat de sloeproeivereniging zien wat de beste roeitechniek is en het publiek mag dit desgewenst ook zelf uitproberen. Ook kan worden meegevaren met een prachtige authentieke botter en een kijkje worden genomen op één van de velen houten boten die in de museumhaven liggen. Uiteraard mag een heerlijk ter plekke gerookt of gebakken visje niet ontbreken en kun je op de verschillende terrassen langs de plint genieten van een hapje en een drankje.

Kortom, een prachtige mogelijkheid om als bezoeker twee mooie activiteiten te combineren! en verder kan ook nog de kermis op Willemsoord Noord (links na de brug) worden bezocht.

Tijdens het evenement staan houten boten centraal.