Oktober 2022

NAUTISCH NIEUWS, oktober 2022

Foto: Dirk Reitsma ©

Botter RD28 droog met schepenlift
Op dinsdag 11 oktober is, na het verwijderen van de mast en de zwaarden, de botter RD28 met behulp van de mobiele schepenlift van Jachthaven Willemsoord uit het water getakeld en op een transportwagen gezet. Vervolgens is de Westwalbotter, voortgetrokken door onze heftruck (foto), naar de Medemblikkerloods gebracht en aldaar op de blokken gezet. Daar is gelijk een begin gemaakt met de voorbereidingen om een flink deel van het vlak te vervangen. Een project dat zeker enkele maanden in beslag zal nemen.

Doek valt voor mijnenveger Hoogeveen
De oude mijnenveger Hoogeveen  wordt zeer waarschijnlijk gesloopt. De beheerstichting VVKM ziet geen toekomst meer voor  het ruim 46 meter lange, voormalige marinevaartuig. Goed onderhoud is niet meer mogelijk door een tekort aan vrijwilligers. Omdat daarnaast ook de donaties teruglopen, zal de stichting worden opgeheven. In verband met de aanleg van een vaste brug over de museumhaven bij het Reddingmuseum wordt de Hoogeveen binnenkort naar een andere ligplaats verhaald.

Foto: Jorne Langelaan ©

De Tukker weer te water
Na in de hal van door Scheepswerf Talsma in Franeker de afgelopen maanden flink onder handen te zijn heeft genomen (foto), ligt het zeilende vrachtschip De Tukker van de Coöperatie EcoClipper weer in het water. Op de werf is het gehele onderwaterschip vervangen, achterstallig onderhoud uitgevoerd en heeft er een verbouwing tot zeilend vrachtschip plaatsgevonden. Zaterdag 29 oktober is aan boord onder grote belangstelling open huis gehouden. De Tukker zal in Museumhaven Willemsoord verder worden afgebouwd.

Eerste tallships voor Sail Den Helder
De namen van de eerste tallships die willen deelnemen aan Sail Den Helder 2023 zijn bekend. Hieronder de Dar Mlodziezy (foto) en STS Fryderyk Chopin uit Polen, de Alexander von Humbold II en Roald Amundsen uit Duitsland en de Statraad Lehmkuhl uit Noorwegen. Sail Den Helder 2023 wordt volgend jaar samen met de Marinedagen van 29 juni tot en met 2 juli gehouden. Den Helder is dan ook startplaats van de eerste Tall Ship Race.

Vaste brug in museumhaven  
Zeestad heeft de aanleg van een nieuwe brug bij het Reddingmuseum gegund aan K. Dekker Bouw & Infra uit Warmenhuizen. Het wordt een brug voor fietsers en voetgangers die vanaf de Flaneerkade het Willemsoordcomplex willen betreden. Volgens Zeestad wordt het een basculebrug van staal met een breedte van 5 meter. De doorvaartbreedte wordt 8 meter. De oude pontjesbrug (foto) die tot nu toe de verbinding met de Flaneerkade vormt, wordt verwijderd. Evenals het kleine pontonbruggetje bij restaurant Stoom.

Meeuw op helling  
Vanaf maandag 24 oktober staat het 11,5 meter lange kottertje Meeuw TM26 hoog en droog op de helling van Museumhaven Willemsoord. Na huiddiktemetingen bleek dat er op enkele plekken dubbelingen aangebracht moesten worden. Specialistisch werk dat ondertussen slagvaardig is aangepakt. Aansluitend is de romp geconserveerd. Het prachtige scheepje is in 1911 bij Scheepswerf J.G. Wortelboer in Oude Pekela van stapel gelopen.

EOC-Traditionele Schepen Beurs krijgt vorm
De organisatie van de 5e EOC-Traditionele Schepen Beurs is goed uit de startblokken gekomen. Eind oktober hadden zich al meer dan 60 standhouders gemeld voor deelname, waaronder een tiental behoudsorganisaties. Daarnaast biedt een aantal slaapschepen de beursbezoekers en standhouders tijdens de beurs een Boat and Breakfast arrangement aan. Hieronder de schepen Stortemelk, Actief, Ortolan, Texelstroom, Islemar en Stella Maris (foto).

Foto: Nan Langendoen ©

Gar heeft weer een kloppend hart
De motorsleepboot Gar heeft na het in de machinekamer installeren van de gereviseerde hoofdmotor weer een goed werkend kloppend hart. De hoofdmotor is eind oktober met behulp van een kraan in de aan de afbouwkade afgemeerde sleper getakeld. Hierna is de machinekamerkap weer teruggeplaatst.

Driemaster Earl of Pembroke wordt gesloopt
De grote driemaster Earl of Pembroke, die al een aantal jaren in de Helderse haven verblijft, is geen lang leven meer beschoren. De huidige eigenaar vindt de kosten voor het regelmatig terugkerend onderhouds- en reparatiewerk veel te hoog en wil daarvan af. Nu er geen interesse blijkt te zijn van de kant van potentiële kopers zal het trotse vaartuig, dat in tal van piratenfilms een hoofdrol heeft gespeeld, worden gesloopt. Plan is om dit werk in Den Helder uit te voeren. Het onttakelde vaartuig ligt momenteel afgemeerd aan de Flaneerkade in de Koopvaardersbinnenhaven (foto).

Tres Hombres weer aan afbouwkade
De zeilende handelsvaarder Tres Hombres is op 31 oktober, na een intensieve onderhoudsperiode op de werf van straal- en schildersbedrijf Teerenstra, weer naar Museumhaven Willemsoord teruggekeerd. Afgemeerd aan de afbouwkade in het Boerenverdriet wordt het schip de komende weken door een enthousiaste groep van 25 vrijwilligers gereed gemaakt voor een volgende handelsreis onder zeil naar het Caribisch gebied.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld