Februari 2017

NAUTISCH NIEUWS, februari 2017


Boerenverdrietsteiger in gebruik (1)

Na het plaatsen van de dekconstructie met behulp van een mobiele telescoopkraan kon de nieuwe Boerenverdrietsteiger medio februari in gebruik worden genomen. De motorreddingboot Dorus Rijkers mocht op zaterdag 18 februari als eerste aan deze steiger afmeren om zo voor een asverstrooiing een Duits gezelschap aan boord te kunnen nemen..

Boerenverdrietsteiger in gebruik (2)

Het eerste grote vaartuig dat aan de nieuwe Boerenverdrietsteiger afmeerde, was het zeilcharterschip Stortemelk dat in Museumhaven Willemsoord had overwinterd. Na het afmeren werd het schip voor het komende seizoen vaargereed gemaakt. De aanleg van de Boerenverdrietsteiger was mogelijk met steun uit het Waddenfonds.

Spandoeken op reddingboten

Op zowel de Dorus Rijkers als De Zeemanspot zijn spandoeken aangebracht om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden om deze reddingboten in te zetten voor vaartochten in groepsverband en voor asverstrooiingen op zee. Per schip kunnen maximaal 12 personen mee..

Insulinde naar werf
De motorreddingboot Insulinde werd in februari bij Damen Shipyards Den Helder voor de wallenkant gespot. De Insulinde was naar de werf gekomen voor onderhouds- en reparatiewerk aan het onderwaterschip. Hiervoor moet de boot worden drooggezet. Verwacht wordt dat dit werk enkele weken in beslag gaat nemen.

Javazee varend monument

Tijdens de herdenking van de Slag in de Javazee, gehouden op maandag 27 februari, is de 50 jaar oude motorreddingboot benoemd tot varend monument. Dit gebeurde middels het hijsen van de monumentenwimpel door vice-admiraal b.d. Cees van Duyvendijk terwijl de Javazee lag afgemeerd aan één van de steigers van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Terug in de tijd met de Javazee

Op 27 februari was het precies 50 jaar geleden dat Koningin Juliana in de Rotterdamse Veerhaven de doop verrichtte van de toen gloednieuwe reddingboot Javazee. Deze reddingboot was gebouwd ter herinnering aan de Slag in de Javazee die op 27 februari 1942 had plaatsgevonden. Het geld voor de bouw van de Javazee was bijeengebracht door (oud)marinemensen.
Foto: archief KNRM

Expositie over Javazee in Reddingmuseum

In het Nationaal Redding Museum Dorus Rijkers is op 27 februari een expositie van start gegaan over de levensloop van de motorreddingboot Javazee en haar relatie met de Slag in de Javazee. In de hal van het reddingmuseum bevindt zich een speciaal voor deze expositie gemaakt informatiepaneel.

Scheepstimmerwerf krijgt multifunctionele ruimte

Precies boven de houtwerkplaats in de scheepstimmerwerf krijgt de multifunctionele ruimte al aardig vorm. De aftimmering ervan is bijna gereed. Voor deze les/vergader/presentatie/recreatieruimte bevindt zich een toiletunit. Dit project wordt gesteund door het Waddenfonds.

Kennismakingsavond vrijwilligers Noordzee
In het Schipperscafé is op maandagavond 27 februari een kennismakingsavond gehouden voor alle vrijwilligers die zich gaan bezighouden met de restauratie van de stoomsleepboot Noordzee. Over de historie van deze unieke sleepboot heeft Paul Schaap die avond een beamerpresentatie gegeven.

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld