6-9-2021 Varend Erfgoed bezoeken tijdens Open Monumentendagen

PERSBERICHT – 6 september 2021

DEN HELDER – Zaterdag 11 en zondag 12 september zijn tijdens de Open Monumentendagen in Museumhaven Willemsoord tal van schepen, in vaktermen varend erfgoed genoemd, geopend voor bezoek. Daarnaast worden op de zaterdag ook historische rondleidingen gegeven over het voormalige Rijkswerfcomplex.

Bezoekers wordt op beide dagen een unieke kans geboden om meer te weten te komen over een aantal prachtig gerestaureerde schepen die deel uitmaken van de collectie van Museumhaven Willemsoord. Aan boord zullen vrijwilligers van 11.00 tot 17.00 uur tekst en uitleg geven over de levensloop en restauratie van het desbetreffende nautische monument.

Zo is in het Werfkanaal de voormalige patrouilleboot Witte Raaf te bezichtigen en kan in de Maritieme Binnenhaven een kijkje worden genomen aan boord van de reddingboten die achter het reddingmuseum liggen, en aan het lichtschip Texel, de tjalk Razende Bol en de pas geheel gerestaureerde stoomsleper Noordzee. Verder is van 12.00 tot 15.00 uur Zijner Majesteit Bonaire te bezoeken. Aan boord van dit bij de ingang van het Willemsoordcomplex in het monumentale dok 1 liggende schroefstoomschip worden de bezoekers desgewenst rondgeleid.

De historische rondleidingen over het Willemsoordcomplex worden alleen op de zaterdag gegeven. Belangstellenden kunnen zich hiervoor om 10.00 uur of om 14.00 uur bij het pompgebouw bij de ingang van het werfcomplex verzamelen.