April 2020

NAUTISCH NIEUWS, april 2020


Baggerstort in museumhaven
Groot was de verbazing en verontwaardiging bij schippers en omwonenden toen er op 2 april onaangekondigd werd gestart met het in de museumhaven storten van klasse A en matig verontreinigde klasse B baggerslib, afkomstig uit de Wilhelminasluis in Zaandam. Volgens de opdrachtgever, gemeente Den Helder, is Museumhaven Willemsoord een zogeheten spoedlocatie met nog zwaar verontreinigde plekken die mogen worden afgedekt met schonere bagger. Dit betekent dat er in totaal circa 6.000 kuub afdekmaterieel met behulp van een kraanschip in de museumhaven zal worden gestort. Het werk duurt tot medio mei.


Morgenster terug van Tenerife

Op zaterdag 4 april is de zeilbrik Morgenster eerder dan verwacht in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd. Gedurende de maanden december t/m februari zijn met het zeilschip vanuit Santa Cruz de Tenerife vaartochten gemaakt. Hierna zouden nog Cadiz, Oostende, Bordeaux, Calais, FeCamp en Douarnenez worden aangedaan, maar vanwege de coronacrisis moest het vaarprogramma worden ingekort. Eenmaal in de museumhaven werden gelijk de onderhoudswerkzaamheden aan de zeilbrik ter hand genomen.

Bonaire verder aangekleed
Ook op het in dok 1 staande schroefstoomschip Bonaire wordt gewoon doorgewerkt. Zo is onder het achterschip weer een dubbelbladige zogeheten Mangin schroef bevestigd (foto 1) en is het brugdek onder handen genomen, waarbij nieuwe dekdelen, een trap, verschansing en een prachtig stuurwiel (foto 2) zijn aangebracht. Als voorbeeld voor het stuurwiel heeft dat van het Amerikaanse fregat USS Constitution uit 1798 gediend.


Stagiaires actief in Medemblikkerloods
Onder leiding van leermeester en bootbouwer Bert van Baar zijn begin april drie stagiaires van het Hout- en Meubeleringscollege uit Amsterdam in de Medemblikkerloods aan hun stage begonnen. Op dinsdag 21 april had het drietal samen met hun leermeester even tijd om te poseren. V.l.n.r.: Bert van Baar, Cosma Kapitein, Sieme Boomstra en Sven van IJsseldijk. De mooie houten vlet op de voorgrond is volgens Bert van Baar te koop.


Overhalen hoofdmotor Dombo vordert gestaag

Ondanks de coronacrisis is aan de afbouwkade het overhalen van de hoofdmotor, een 4-cilinder Bolnes diesel, van de sleper Dombo Y 8017 onverminderd doorgedaan. De eerste onderdelen zijn alweer aan boord geïnstalleerd. Het ziet ernaar uit dat binnenkort weer met de sleper gevaren kan worden. Vorig jaar zijn met de Dombo circa 30 vaartochten gemaakt, waaronder 17 voor het Informatiecentrum Willemsoord en 10 asverstrooiingen. De Dombo Y 8017 is eigendom van de Stichting Y 8122 die op 28 april onverwachts afscheid heeft moeten nemen van haar vrijwilliger Leendert Duits.

Waddenfonds steunt bouw minibotter

Eind april is bekend gemaakt dat het Waddenfonds 47.223 euro wil steken in het project ‘Wad leert jongeren Wat’. Hierdoor is het mogelijk dat leerlingen van Scholen aan Zee uit Den Helder in de scheepstimmerloods, onder leiding van leermeester Bert van Baar, samen een houten minibotter gaan bouwen. Versterking van het maritiem vakmanschap, maar ook het vergroten van de bewustwording onder jongeren van het Werelderfgoed Waddenzee staan in dit project centraal. De totale kosten van het project bedragen 96.945 euro.

Tjalk Antilope op de helling

Op Koningsdag is de monumentale klipperaak Hollandia na een grote onderhouds- en reparatiebeurt aan de romp (foto 1) weer te water gelaten. Haar plek op de helling is direct ingenomen door de tjalk Antilope van Josepha Kempl (foto 2). De tjalk had in december 2019 ook al een keer de helling gestaan, maar moest nog een keer worden drooggezet om aan de bunkoeler reparaties te kunnen uitvoeren.


Stad Amsterdam bijna operationeel

De renovatie van de clipper Stad Amsterdam in dok 2 wordt in hoog tempo afgerond. Was in maart al de voormast nagenoeg volledig opgetuigd, in april gebeurde hetzelfde met de bazaanmast en de achtermast. Op Koningsdag is aan boord van het onderdrukwekkende zeilvaartuig zelfs gevlagd. Binnenkort gaat de clipper proefgevaren.


Klipper Emanuel in de media

In Weekblad Schuttevaer van vrijdag 17 april is een paginagroot artikel verschenen over de uitvoerige restauratie van de klipper Emanuel die plaatsvindt aan de afbouwkade van Museumhaven Willemsoord. In het artikel worden Anne Dekinga en Anita Koolhaas uitvoerig geïnterviewd over hun passie om met gebruikmaking van oude ambachten bijzondere schepen die verloren dreigen te gaan weer in de oude glorie te herstellen (zie archieffoto). En ook de bijzondere faciliteiten die de museumhaven voor die specialistische werk biedt komen uitgebreid aan bod.


Pavoiseren tijdens Koningsdag

Om op Koningsdag toch wat extra kleur aan de museumhaven te geven, hebben de eigenaren van diverse nautische monumenten in Museumhaven Willemsoord gehoor gegeven aan de oproep van bestuurslid Pierre Talloen om hun vaartuigen te pavoiseren en tevens de vlag van de museumhaven in de mast te hangen. Hierdoor bood de museumhaven een feestelijk aanzicht voor mensen die een kijkje kwamen nemen op het werfcomplex of voor passanten. Het vlaggetjesproject is zeker voor herhaling vatbaar.

Steeds meer evenementen afgelast
De coronacrisis is er verantwoordelijk voor dat een hele reeks nautische evenementen is afgelast. De bekendste hieronder is Sail Amsterdam, waaraan tal van schepen uit onze museumhaven zouden deelnemen. Verder gaan ook Dordt in Stoom, de Nationale Reddingbootdag en ons eigen Dutch Wooden Boat Festival (Houten Boot Festival) niet door. Tevens is al een reeks geplande vaartrips gecanceld, waardoor de verdiensten voor veel schepen dit jaar vrijwel nihil zullen zijn. Ook rondleidingen en presentaties zijn afgeblazen.

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld