Juni 2020

NAUTISCH NIEUWS, juni 2020


Moeilijke tijd voor grote zeilschepen
Vanwege de coronacrisis is het vrijwel onmogelijk om grote zeilende charterschepen rendabel in te zetten. In de eerste helft van juni was dit ook in Museumhaven Willemsoord duidelijk zichtbaar met de zeilbrik Morgenster en de schoener Stortemelk (zie foto) werkeloos achter elkaar aan de Flaneerkade en elders in de haven de zeilende haringlogger Tecla aan de Boerenverdrietsteiger voor het Schipperscafé. Eind juni zouden alle drie de schepen toch weer naar zee vertrekken.


Ankerlier lichtschip weer in bedrijf

Na 25 jaar stilstand is het vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting gelukt om de grote ankerlier van het lichtschip Texel weer volledig in gebruik te krijgen. De robuuste Van der Giessen-ankerlier wordt aangedreven door een Smit-elektromotor die op haar beurt weer van energie wordt voorzien door een Kromhout-dieselgenerator uit de machinekamer van het lichtschip.


Tecla terug van reis rond Amerika

In de stromende regen meerde de zeilende haringlogger Tecla op vrijdag 5 juni na een reis van bijna 45.000 mijl weer in Museumhaven Willemsoord af. Tijdens deze reis slaagde de bemanning erin om eerst vanaf de Atlantische Oceaan de Noordwest Passage naar de Grote Oceaan te zeilen en via de Galapagoseilanden ook Kaap Hoorn in Zuid-Amerika te ronden. Een prestatie van formaat.
Foto: Ruurd Eijzinga©



Waddenfondsgelden voor uitbreiding Medemblikkerloods
De aanvraag voor een subsidie uit het Waddenfonds om de Medemblikkerloods richting haven te kunnen uitbreiden, is gehonoreerd. Hiervoor is een bedrag van 180.000 euro beschikbaar gesteld. Onderdeel van de uitbreiding is de bouw van een zeilmakerij en een multifunctionele lesruimte. Ook diverse andere projecten in Den Helder ontvangen uit het Waddenfonds een aanzienlijk geldbedrag, waaronder Fort Kijkduin en de herbouw van molen De Goede Verwachting op het Vinkenterrein.


Nieuwe kampanje voor Bonaire

IBIS Constructie uit Friesland heeft vrijdag 19 juni de nieuwe kampanje voor Zr.Ms. Bonaire opgeleverd. Deze 25 ton wegende constructie voor het verhoogde achterdek is voorlopig naast dok 1 op de kade gezet. Nadat eerst nog enkele aanpassingen en het nodige schilderwerk zijn gedaan, zal de nieuwe kampanje binnenkort op het achterdek van het schroefstoomschip uit 1877 worden geïnstalleerd.


Karin nummer 80 op de helling

De belangstelling voor de helling naast Gebouw 73 blijft hoog.
Op zaterdag 13 juni is sinds de hernieuwde ingebruikname van de helling, in april 2011, alweer het 80-ste schip drooggezet. Het betreft de 100 jaar oude klipper Karin uit Amstelhoek waaraan het nodige onderhouds- en reparatiewerk aan het onderwaterschip moet worden uitgevoerd.


Ankerlier Dankbaarheid weer als nieuw

De afgelopen maanden is de ankerlier van de tjalk Dankbaarheid van Dirk Bruin grondig overhaald. Naast diverse reparaties is de lier aangepast en volledig gerenoveerd en ziet er nu weer als nieuw uit Het werk is uitgevoerd in de mechanische werkplaats van de museumhaven. Op maandag 22 juni is de lier met behulp van onze heftruck weer aan boord gezet.


Uitvoerig proefgedraaid met motor Dombo

Afgemeerd aan haar vertrouwde ligplaats aan de steiger voor het Schipperscafé is medio juni uitgebreid proefgedraaid met de gereviseerde hoofdmotor van de sleepboot Dombo Y 8017.
Zelfs onder volle belasting gedroeg de motor zich voorbeeldig. Een mooie beloning voor de vrijwilligers die de afgelopen maanden de 4-cilinder Bolnes-motor onder handen hebben genomen en deze op 6 juni ook weer voor het eerst hebben kunnen opstarten.
Op de foto wordt de demper van de gereviseerde motor teruggeplaatst.


Gar verhaalt Earl of Pembroke

Vanaf 25 juni is de museumhaven weer een blikvanger rijker nu het grote zeilschip Earl of Pembroke is teruggekeerd naar haar ligplaats in de hoek Flaneerkade-Werfkanaal. Voor het verhalen van het zeilschip is de motorsleper Gar in actie gekomen.
Foto: Ruurd Eijzinga ©

Museumhaven vanuit de lucht

Lukas Salomons heeft naast zijn in 1940 gebouwde sleepboot Witte Raaf nog een andere hobby. Foto’s maken met een drone en dit levert ook van de museumhaven mooie plaatjes op.
Foto: Lukas Salomons ©

Lief & Leed Fonds van start

Op initiatief van Peter Jonas is in juni voor de gemeenschap van onze museumhaven een Lief & Leed Fonds opgezet.
Marja Timmers en Froukje Eijzinga zijn de beheerders van dit fonds. Hieraan kan op vrijwillige basis worden meegedaan. Dankzij het nieuwe fonds zijn in de maand juni al Bob Waldus, Jan Manderfeld en Kornelis Dekinga om verschillende redenen met een presentje verrast. Het fonds heeft al donaties ontvangen van de Stichting Museumhaven Willemsoord, de Stichting Nautische Monumenten en de Stichting Scheepstimmerwerf Willemsoord.

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld